Kako da živite duže?

Čak i umerena fizička aktivnost, ako je redovna, može da produži životni vek, ukazuju rezultati jedne švedske i pet američkih studija, koje su analizirali stručnjaci Nacionalnog instituta za rak SAD.
Čak i umerena fizička aktivnost, ako je redovna, može da produži životni vek, ukazuju rezultati jedne švedske i pet američkih studija, koje su analizirali stručnjaci Nacionalnog instituta za rak SAD.

Ovim studijama je bilo obuhvaćeno oko 650.000 ljudi starosti od 40 godina naviše. Utvrđeno je da žustro hodanje u trajanju od svega 75 minuta nedeljno (što je tek polovina preporučene "doze" hodanja) produžava očekivani životni vek za 1,8 godina.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da se nedeljno na ovaj način hoda bar 150 minuta. Ko se pridržava takvog režima može da računa na život duži za 3,4 do 4,5 godina, utvrdio je američki tim.

S druge strane, fizički nedovoljno aktivna osoba može da računa na kraći životni vek bez obzira na to kakav je njen indeks telesne mase (BMI).

Kada je osoba fizički aktivna i ima normalni BMI (od 18,5 do 24,9) njen očekivani životni vek je duži za 7,2 godine od životnog veka osobe koja nije fizički aktivna, a uz to je i gojazna, sa indeksom telesne mase od 35 naviše.

Sve u svemu, za dužinu života od većeg je značaja fizička aktivnost nego telesna masa, proizilazi iz analiziranih studija . Tako osoba normalne težine, koja nije dovoljno fizički aktivna, može da očekuje da će živeti 3,1 godinu kraće od fizički aktivne ali gojazne osobe sa BMI od 30 do 34,9.

  • Gza

    08.11.2012 15:59
    Odo ja sad...
    Bezite iz Srbije... siguran uspeh

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.