Rak će za pet godina postati hronična bolest

Zahvaljujući revolucionarnoj metodi lečenja, koja će biti dostupna za pet godina, rak će postati bolest sa kojom može da se živi, tvrde britanski stručnjaci, a prenosi britanski "Telegraf".
Zahvaljujući revolucionarnoj metodi lečenja, koja će biti dostupna za pet godina, rak će postati bolest sa kojom može da se živi, tvrde britanski stručnjaci, a prenosi britanski "Telegraf".

Lekari se nadaju da će sekvenciranje genetskog koda tumora od koga boluje pacijent doprineti da određeni tipovi raka prerastu u hroničnu, a ne smrtonosnu bolest, jer će lekari tačno znati koje lekove da primene kako bi bolest držali pod kontrolom.

Nova tehnika bi trebalo da omogući pacijentima u krajnjem stadijumu bolesti, kojima je preostalo još svega nekoliko meseci života, da nastave da žive još deset godina relativno zdravi, tvrde stručnjaci Instituta za istraživanje raka u Londonu.

"Rak često pogađa stare osobe i ako uspemo da ih održimo u životu dovoljno dugo da bi umrli od nečeg drugog, onda to znači da smo pretvorili rak u hroničnu bolest", objašnjava profesor Alan Ašvort, generalni direktor ovog instituta.

Institut namerava da formira DNK bazu podataka kako bi identifikovao grupe gena odgovorne za nastanak raka. U tom cilju pokreće trogodišnji projekat vredan tri miliona funti (3,5 miliona evra), nazvan "Jedinica za profilisanje tumora".

Genetsko profilisanje tumora već se koristi u izvesnoj meri, ali za sada se traga samo za malobrojnim genima. Žene obolele raka dojke u uznapredovaloj fazi podvrgavaju se DNK analizi kako bi se utvrdilo da li njihovi tumori sadrže određenu varijantu gena HER2, odgovornog za petinu slučajeva bolesti.

One koje ga imaju dobijaju lek "herceptin", koji, međutim, ne deluje na one koje nemaju taj gen. Jedna pacijentkinja bolnice "Rojal Marsden" u Čelsiju, u okviru koje radi institut za istraživanje raka, zahvaljujući "herceptinu" već deset godina živi za uznapredovalim rakom dojke, ali takvi slučajevi su izuzetak.

"Voleli bismo da takvi slučajevi postanu standard. Aktivnim profilisanjem pacijenata koji dobro reaguju na lek i sekvenciranjem njihovih genoma, možemo da otkrijemo gene koji su za to zaslužni", kaže profesor Ašvort.

  • 03.02.2013 17:51
    @Svajcarac
    Dok je kod vas u Diznilendu sasvim drugačije..
  • svajcarac

    03.02.2013 09:21
    Rak će za pet godina postati hronična bolest
    MaloMorgen - Aha...
    Da, vazno je suzbijati posledice i odrzavati bolesnika u zivotu dokle god on ima para za lekove. Od pronalazenja i otklanjanja uzroka bolesti se nema mnogo para, pa je onda i besmisleno?
    _________________________________________________
    Ko je ovo gore napisao treba da zna da se ovako misli i ophodi u srbistanu, ta logika, misao i praksa je tipicna za srbiju!!!!!!!!!
  • The Lalosh

    31.01.2013 13:19
    Šta god treba!
    Samo da se toj strahoti stane jednom ukraj. Ne mogu više da idem na sahrane i da plačem za mladim ljudima koje je ta strašna bolest pokosila u roku od par meseci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.