Kako izbeći nadimanje od pasulja?

Zbog neutralnog ukusa, pasulj je sastojak kako slanih jela tako i poslastica, a i pored toga njegova nutricionistička vrednost je neprocenjiva.
Zbog neutralnog ukusa, pasulj je sastojak kako slanih jela tako i poslastica, a i pored toga njegova nutricionistička vrednost je neprocenjiva.

Ipak, mnogi ga izbegavaju zbog nadimanja. Nijedna povrtlarska kultura, osim krompira, nije razvila toliko sorti i varijacija kao pasulj. Njegov neutralan ukus omogućava niz kombinacija s različitim namirnicama i začinima.

Osim toga, pasulj je, kako tvrde nutricionisti, superhrana jer sadrži razne hranjive supstance koje pomažu da telo ostane zdravo i otporno na bolesti, pa je posebno omiljen tokom zime. Svako zrno pasulja sadrži jedinstvenu kombinaciju belančevina, vlakana, vitamina i minerala.

Ipak, mnogi izbegavaju ovu korisnu namirnicu jer nadima. Ukoliko se spremi na pravi način, izbeći ćete ovu neprijatnost. Pasulj je potrebno da pre kuvanja ostavite da se natapa u vrućoj vodi (oko 4 sata). Tu vodu posle treba baciti, a pasulj još jednom isprati, pa ga kuvati u čistoj vodi. Natapanje pasulja nekoliko puta u čistoj vodi smanjuje količinu supstanci koje uzrokuju nadimanje posle jela.

Jelima od pasulja treba da dodate začine koji smanjuju nadimanje, kao što su kim, majoran, origano, majčina dušica, kapar i komorač.

Da biste kupili kvalitetan pasulj, potrebno je prilikom kupovine suvog pasulja proveriti da li na semenkama ima znakova vlage poput plesni ili nekih drugih oštećenja, kao i da li su zrna cela.

  • Steva

    04.06.2013 09:54
    nema,neće ni biti .....
    Pasulj domaćih sorti,sejanih kod nas,više nema.Od kad se kukuruz maksimalno tretira preparatima i kopa jednom/eventualno/,nema pasulja,koji je ranije sejan između.Ako bi se i posejao,nema ko da ručno počupa,natovari u prikolicu i kompletno obavi posao.To nije težak posao,ali zahteva radnu snagu.Šteta,ali takav je trend.Situacija dokazuje da pojedine vrste konoplje,imaju bolju prođu.
  • RR

    03.06.2013 22:23
    Rakija dobra, isto tako moze i supena kasika soda bikarbone u vodu u kojoj natapate pasulj ;)
  • @Anonimus

    02.06.2013 20:10
    Nema domaćeg pasulja!
    Na žalost, više nema domaćeg pasulja (mislim na seme pasulja proizvedeno u Srbiji). I ja sam bio u šoku kada sam to čuo iz pouzdanih izvora od dipl. agronoma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.