Koliko se često tuširate?

Svakodnevno tuširanje moglo bi da postane stvar prošlosti, ako uzme maha novi trend "higijenske redukcije".
Svakodnevno tuširanje moglo bi da postane stvar prošlosti, ako uzme maha novi trend "higijenske redukcije".

Umesto svakodnevnog kupanja, zagovornici ovog trenda smatraju da je dovoljno prati se svega jednom ili dva puta nedeljno, jer se češćim tuširanjem navodno koža i kosa oslobađaju korisnih prirodnih masnoća.

Iako ovo možda zvuči odvratno, izgleda da mnogi smatraju da u tome ima istine, budući da je istraživanje koje je sproveo jedan britanski proizvođač papirnih maramica pokazalo da se čak 41 odsto muškaraca i 33 odsto žena u toj zemlji ne tušira svakodnevno.

Studija je takođe pokazala da se čak 12 odsto kupa jednom nedeljno.

Čak 37 odsto mladih priznaje da dnevna higijena podrazumeva samo prskanje dezodoransom.

Prema rečima sociologa dr Elizabet Lankaster sa Lankaster univertziteta kaže da je svakodnevno tuširanje postalo navika tek nedavno i da su pre manje od jednog veka naši preci išli na kupanje jednom nedeljno.

Dok dermatolozi brinu o uticaju spiranja korisnih ulja, borci za očuvanje životne sredine odavno upozoravaju da previše vremena provodimo pod tušem.

"Intenzivno tuširanje remeti prirodnu floru kože i njena ulja", smatra Džon Oksford, profesor virologije na Medicinskom i stomatološkom fakultetu Kraljice Meri, a prenosi "Dejli Mejl".

Ono što Oksford zamera svojim sugrađanima je to što ne peru ruke dovoljno, jer je Britanski savet za higijenu otkrio da čak polovina populacije to čini manje od pet puta dnevno.

"Sve dok ljudi peru ruke dovoljno često i vode računa o delovima tela ispod pojasa, dovoljno je da se tuširaju svaki drugi dan. Čak je i dva puta nedeljno u redu. Trebalo bi da se peremo kako bismo sprečili infekcije, a ne da bismo mirisali lepše", zaključio je on.

  • David

    27.07.2021 20:50
    Miris
    Pespirant?
  • smrda

    08.06.2013 10:40
    pa da
    1 nedeljno dovoljno za ljude koji po ceo dan sede u klimatizovanim prostorima,a ovi sto rade napolju po vrucini ili na nekim strokavijim mestima moraju svaki dan,pa logicno.
  • 06.06.2013 08:40
    U nasem gradu su izgleda izmislili ovaj novi trend. Molim da se sulude ideje nekog smrdljivog i lenjog profesora, losih higijenskih navika, koje je verovatno nasledio od svojih istih takvih roditelja, ne prenose kao opste prihvacena nauka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.