Žene bolje podnose svakodnevni stres

Za razliku od muškaraca, žene se bolje nose sa stresnim situacijama koje se svakodnevno dešavaju.
Za razliku od muškaraca, žene se bolje nose sa stresnim situacijama koje se svakodnevno dešavaju.

Stručnjaci sa Univerziteta u Bafalu su objasnili da se žene lakše nose s stresom zbog zaštitnog učinka hormona estrogena. Naime, estrogen blokira pojedine negativne posledice stresa na mozak.

Tim stručnjaka je do ovog zaključka došao pošto je izvršio brojna istraživanja na laboratorijiskim miševima.

"Kada je davanje signala estrogena blokirano u mozgu ženki, stres je štetno uticao na njihov mozak, a kada je davanje signala estrogena aktivirano kod mužjaka, blokirani su štetni učinci stresa na mozak", objasnio je Zen Yan, vođa studije.

"Primetili smo zaštitni uticaj estrogena kod ženki miševa čiji su jajnici bili uklonjeni, što sugeriše da je u pitanju estrogen koji se stvara u mozgu, a koji štiti o štetnog uticaja stresa”.

"Kada bismo pronašli supstancu sličnu estrogenu, a koju bi mogli da podjednako koriste i muškarci i žene u borbi protiv stresa imali bismo vrlo delotvoran lek” zaključio je Zen Jan.

Sa ovom tvrdnjom će se složiti većina žena jer im je multitasking "u malom prstu", s obzirom na to da su upravo one te koje brinu o kući, deci, ali i svojoj karijeri, zaključili su američki istraživači.

  • 15.07.2013 07:21
    V
    Kako bih ga tek podnosila da sam musko?!??!?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.