Ugljeni hidrati uzrokuju zavisnost?

Nedavno objavljena studija u časopisu "The American Journal of Clinical Nutrition" ispitivala je uticaj unosa ugljenih hidrata na mozak.
Nedavno objavljena studija u časopisu "The American Journal of Clinical Nutrition" ispitivala je uticaj unosa ugljenih hidrata na mozak.

Prema rezultatima te studije, hrana visokog glikemijskog indeksa poput belog hleba, pirindžae, korn flejksa, bombona i slično, može da bude "okidač" u mozgu delujući na pojedine regije povezane s nagrađivanjem i čežnjom.

Portal Vitamini navodi da je u istraživanju učestvovalo 12 gojaznih ispitanika kojima su dati frapei od mleka od kojih je jedan deo frapea sadržao niskoglikemijske ugljene hidrate, dok je drugi sadržao visokoglikemijske ugljene hidrate.

Ispitanici su podvrgnuti funkcionalnoj magnetskoj razonanciji (fMRI) putem koje se pratila moždana aktivnost tokom 4 sata nakon konzumacije frapea.

Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su konzumirale visokoglikemijske ugljene hidrate došlo do intenzivnije aktivacije pojedinih regija u mozgu (nucleus ačumbens) i to onih koje se povezuju i sa zavisnošću od droga.

Pri tom, ispitanici osećaju pojačanu glad i potrebu za unosom hrane.

Rezultati studije trebali bi da pomognu razvitku strategije protiv gojaznosti koja bi uključivala smanjivanje namirnica visokog glikemijskog indeksa, a time i pojačanu potrebu za njenim unosom.

  • 22.07.2013 21:04
    Zato ja ne mogu bez hleba. Može kakvo god jelo da bude, čak i da se prejedem, ali mi na kraju dana fali hleb ako ga nisam jeo.
  • 22.07.2013 14:46
    Ovo je istina , secer je opasniji od heroina , moja cerka 14 meseci vec prstom pokazuje u kuhinji gde obicno drzimo slatkise

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.