Dijete koje su opasne po zdravlje

Hrana izaziva reakciju u našim telima i zato je vrsta namirnica najbitnija komponenta u dijetama.

Hrana izaziva reakciju u našim telima i zato je vrsta namirnica najbitnija komponenta u dijetama.

Evo najgorih saveta za dijete koji se stalno ponavljaju, a koje mogu ozbiljno da naruše zdravlje.


Masnoće vas debljaju

Zašto je to glupo verovanje? Zbog toga što to zavisi od vrste masnoća koje konzumirate. Masnoće u čipsu i keksu mogu da podignu holesterol i povećaju rizik od nekih bolesti. Međutim, dobre masnoće, koje sadrže bademi, avokado i losos, štite vaše srce i pozitivno utiču na vaše zdravlje.

Prestanite sa međuobrocima

Male, ali češće porcije su odlične za suzbijanje gladi i kontrolu veličine porcija i vuku na zdraviji izbor. Pametni međuobroci kao što su orašasti plodovi, voće i jogurt zadržaće vašu energiju na visokom nivou tokom dana. Naravno, šaka badema je dovoljna.

Kalorije su kalorije i trebalo bi da ih brojite

Nisu sve kalorije iste. Važna je vrsta kalorija, vreme u kojem ih uzimamo i njihov kvalitet. Hrana izaziva reakciju u našim telima i zato je vrsta hrane najbitnija komponenta u dijetama. Na primer 50 kalorija iz jabuke izazvaće drugačiju unutrašnju reakciju nego 50 kalorija iz torte od sira. Kvalitetne kalorije i prazne kalorije poput onih iz pomfrita ne mogu da se uporede.

Izbacite sve ugljene hidrate

Istina je da unošenje velikih količina rafiniranih ugljenih hidrata, poput belog brašna i bele riže, može da utiče na debljanje i poveća rizik kardiovaskularnih bolesti. Nema dokaza za to da celovite žitarice, voće, povrće ili boranija mogu negativno da utiču na zdravlje ili težinu. Zato - više celovitih žitarica, minimalno procesuirane hrane, puno povrća i voća, tako ćete regulisati insulinske procese i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Navalite na proteine

Je li jedenje mnogo mesa rešenje? To svakako nije ključ zdravog mršavljenja. Kad vas stisne glad, mogli biste da preterate s unosom masnoća, a ujedno biste telo lišili vlakana i drugih antioksidanata.Odricanje od glutena samo da biste smršali. Nije dokazano da je baš gluten krivac za nakupljanje kilograma. Govorimo, naravno, o glutenu iz zdravih namirnica, jer gluten iz belog brašna definitivno nije zdrav. Izbacivanje glutena bez konsultacije sa lekarom može da vas liši - vitamina B12, magnezijuma, vlakana i gvožđa.

Vežbanje sa praznim želucem

Mislite li da ćete zaista sagoreti višak kalorija ako vežbate na prazan želudac? Nećete, ali zato ćete preskakanjem obroka pre seanse znojenja gubiti mišićnu masu, pokazale su studije koje prenosi prevention.com. A, kad vežbate, ne posežite za sportskim napicima jer šećer će vam dati energije, ali umetni aditivi će vam samo naštetiti. Radije pojedite bananu, krušku ili mango, možda kockicu najcrnje čokolade.

Pijte voće i povrće

Kad ubacite pet voćki u sokovnik, čini se to kao delotvoran način da se unese preporučena količina voća, ali to nije bez posledica – lišićete se vlakana. Ona se nalaze u pulpi, koži, semenkama i zdrava su. Mikser je bolje rešenje.

  • 17.02.2014 12:49
    Probušiš kašiku i nemaš nikakav problem ni sa šlaufom i sa dijetama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?