Žene gube mišiće oko 40. godine, muškarci u 30-tim

Oko 40. godine života mišićna vlakna kod žena počinju da se skraćuju, dok kod muškaraca taj proces počinje već u 30-tim godinama.
Oko 40. godine života mišićna vlakna kod žena počinju da se skraćuju, dok kod muškaraca taj proces počinje već u 30-tim godinama.

U svakoj sledećoj godini, mišićne ćelije gube mitohondrije (centralno mesto ćelijskog metabolizma) koji im osiguravaju energiju.

Oslabljeni mišići narušavaju ravnotežu, vreme reagovanja i manje efektno apsorbuju šećer iz krvi, što može da uzrokuje slabost i poveća rizik od pojave dijabetesa.

Pad mišićne snage moguće je smanjiti za čak 50 odsto, ali samo ako se poštuje optimalan režim fizičke aktivnosti, uključujući vežbe jačanja.

Osobe koje treniraju s tegovima ili rade vežbe jačanja, efikasnije izgrađuju mišićnu masu i gube manje mitohondrija od onih koje vode pasivan život.

Stručnjaci kažu da je sasvim dovoljno da osoba bude aktivna 45 minuta, tri puta nedeljno i da treba da kombinuje 15 minuta vežbi jačanja s 30 minuta šetnje brzim korakom, što će očuvati mišićno tkivo, brzinu metabolizma i gustinu kostiju i sprečiće povećanje telesne mase i pojavu osteoporoze.

  • Pera

    29.04.2014 13:07
    Ali
    Ima da rade do kraja i dalje za 10% manje plate!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.