Psihički poremećaji će se lečiti čipovima

Psihijatrijski poremećaji uskoro bi se mogli lečiti ugradnjom čipova u lobanju, pokazala su klinička ispitivanja.

Psihijatrijski poremećaji uskoro bi se mogli lečiti ugradnjom čipova u lobanju, pokazala su klinička ispitivanja.

Agencija Ministarstva odbrane SAD zadužena za razvoj novih tehnologija za potrebe vojske (DARPA) finansira istraživanje vredno 26 miliona dolara s ciljem razvoja efikasnijih načina lečenja veterana koji pate od psihičkih problema, poput postraumatskog stres sindroma.

Projekat koji će sprovesti Univerzitet u San francisku je prvi istraživački projekat koji će biti pokrenut uz podršku Inicijative za istraživanje mozga predsednika SAD Baraka Obame i biće nazvan Sistemske neurotehnologije za napredne terapije (SUBNETS).

Istraživači se nadaju da će otkriti šeme signalizacije u mozgu čiji poremećaji dovode do depresije, anksioznosti i bolesti zavisnosti. Takođe, radiće se na razvoju uređaja koji stimulišu mozak i ojačavaju alternativne puteve u mozgu, čime bi ova stanja bila eliminisana.

Dr Edvard F. Čang, vođa tima koji radi na novom projektu objašnjava: "Snimci ljudskog mozga mogu otkriti aspekte mentalnih bolesti koje do sada nisu bile poznate naučnicima i lekarima.

Analiziranjem šema interakcije između regija mozga poznatih po tome što učestvuju u manifestaciji mentalnih bolesti možemo razviti tehnologiju koja ispravlja nepravilnosti".

Na istraživnaju će raditi i tim iz Opšte bolnice u Masačusetsu zajedno sa Draper Laboratorijama kako bi razvili mikročipove. Elektrode bi mogle isporučivati individualnu terapiju i beležiti neurološke podatke.

Poremećaji anksioznosti, koji obuhvataju i postraumatski stres sindrom koštaju SAD 42 milijarde dolara godišnje, što je gotovo trećina ukupnih troškova države za mentalno zdravlje. Istraživači kažu da postojeći sistemi lečenja pomažu, ali im je potrebno mnogo vremena kako bi počeli da deluju.

Vikas Sohal, docent psihijatrije na Univerzitetu u San Francisku dodaje: "Milioni ljudi s ovim poremećajima se ne leče na pravi način. Oni ne mogu da održe poslove, jer se stalno bore sa simptomima".

DARPA je prošlog meseca objavila da radi na vraćanju sećanja uz pomoć implanta u mozgu koji mogu da obrnu gubitak pamćenja kod ranjenih vojnika i pomognu pacijentima sa Alchajmerovom bolešću i drugim oblicima demencije.

Agencija dodaje da je u planu i unapređivanje implantata koji se već koriste u lečenju Parkinsonove bolesti, a koje pravi firma iz Mineapolisa, Medtronic.

  • student

    29.05.2014 09:49
    nemojte se saliti
    "čiji poremećaji dovode do depresije, anksioznosti i bolesti zavisnosti."

    Evo otkricu vam tajnu, do ovih pojava dovodi POTISKIVANJE EMOCIJA kao sto je strah, bes...

    Da li to znaci da ce ovi cipovi potisnuti/iskljuciti emocije jos vise?

    Pravicemo robote od ljudi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.