Ekonomska kriza uzrok 10.000 samoubistava

Ekonomska kriza u Evropi i Severnoj Americi dovela je do 10.000 samoubistava, saopštili su britanski stručnjaci.
Ekonomska kriza u Evropi i Severnoj Americi dovela je do 10.000 samoubistava, saopštili su britanski stručnjaci.

Studija objavljena u britanskom Psihijatrijskom žurnalu pokazala je da je broj samoubistava u Sjedinjenim Državama i Evropi dramatično porastao u poslednjih nekoliko godina, za vreme trajanja svetske finansijske krize.

Stručnjaci tvrde da je izvestan broj samoubistava prethodnih godina mogao da se izbegbne jer je njihov direktni okidač bilo loše finansijsko stanje u pojedinim zemljama. Ovu tvrdnju istraživači sa Univerziteta u Oksfordu potkrepljuju činjenicom da prosečan broj samoubistava u državama sa boljim ekonomskim statusom nije bio značajnije promenjen.

Čitavo istraživanje obavljeno je na nivou 24 države članice EU, kao i SAD i Kanade. Utvrđeno je da je broj samoubistava u EU bio u stalnom padu do 2007, kada je zabeležen porast od 6,5% u dve godine, koji je održavan do kraja 2011. i rezultirao sa 7.950 samoubistava iznad dotadašnjeg proseka. S druge starne Atlantskog okeana, u SAD je za vreme recesije takođe došlo do ubrzanja ovog mračnog trenda i dodatnih 4.750 samoubistava. Istovremeno, tek neznatno je porastao broj samoubistava u Kanadi (+240).

U studiji se navodi da su glavni faktori rizika gubitak posla, kuće ili stana. Neke zemlje oduprle su se ovom trendu, pa u Švedskoj, Finskoj i Austriji nije bilo povećanja broja samoubistava tokom recesije.

Jedan od autora istraživanja, doktor Aron Rivs, rekao je da to pokazuje potencijal politike i dodao da su ove tri zemlje ulagale u programe koji su pomagali ljudima da se vrate na posao kroz obuku, savetovanje i subvencionisane zarade.

"U recesiji uvek postoje teški izbori, ali jedna od stvari koju vlasti rade jeste pružanje podrške i zaštite osetljivim grupama. Ovi servisi pomažu ljudima koji nose teret ekonomske krize", rekao je Rivs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.