Škotski naučnici prave veštačku krv

Škotski naučnici ozbiljno rade na stvaranju veštačke krvi, koja bi se dobijala u laboratorijama.
Škotski naučnici ozbiljno rade na stvaranju veštačke krvi, koja bi se dobijala u laboratorijama.

Na svetu nema dovoljnih zaliha "konzervisane krvi" i lekari upozoravaju na tu opasnost. Naučnici rade na stvaranju masovne proizvodnje čiste krvi, a u Škotskoj su radili sa embrionalnim matičnim ćelijama.

Naučnici se koncentrišu, pre svega, na odrasle matične ćelije iz kojih bi bilo moguće proizvesti crvena krvna zrnca. Od 2009. godine Škoti istražuju mogućnosti proizvodnje veštačke krvi.

Uz dopuštenje vlasti, konzorcijum sastavljen od firmi "SRCM" i "Roslin Cel" želi da prošire kapacitete, jer je samo tako moguće proizvesti potrebne količine crvenih krvnih zrnaca, koje su neophodne za kliničke testove.

Posebno pitanje je cena - nema smisla proizvoditi milion krvnih ćelija za milion funti, jer ih niko u tom slučaju ne bi koristio, navode stručnjaci.

Pri veštačkoj oplodnji u Velikoj Britaniji moguće je proizvesti više embriona nego što je usađeno u materici. Oni se skladište i nakon određenog roka stavljaju na raspolaganje za istraživanje.

Naučnici upozoravaju da veštačka krv ne sme biti uzrok bolesti, već mora biti jeftina i dobra za pacijente.

  • nsss

    14.06.2014 23:22
    e kad bi napravili malo mozga za ovu nasu bandu lopovsku sto samo smislja kako da nas opljacka
  • 14.06.2014 21:32
    Revolucionarno resenje za vampire. Steta sto Dobrica nije ovo doziveo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.