Ruska "plava krv" dobra, ali skupa

Rusija sve više izvozi "perftoran", veoma efikasnu zamenu za krv, naročito u EU, Kinu, Indiju i Južnu Ameriku.
Rusija sve više izvozi "perftoran", veoma efikasnu zamenu za krv, naročito u EU, Kinu, Indiju i Južnu Ameriku.

"Perftoran" se pojavio na tržištu pre nekoliko godina, iako su ga sovjetski naučnici napravili još krajem 1970-ih.

"Plava krv", kako stručnjaci nazivaju "perftoran", sastoji se od fluorougljenika koji mogu da vrše funkciju razmene gasova, kao prirodna krv. Ovaj dragoceni lek ima neobičnu istoriju.

Iz nepoznatih razloga bio je zabranjen u SSSR-u, a njegov tvorac je posle hajke u medijima i kućnog pretresa, prema službenoj verziji, "izvršio samoubistvo".

"Perftoran" je efikasniji od tradicionalnih vrećica za transfuziju sa koncentrisanim eritrocitima, jer ne prenosi bolesti i odgovara svakoj krvnoj grupi. Ovaj preparat se može pet puta zamrzavati i odmrzavati, a rok trajanja mu je do dve godine, dok se koncentrisani eritrociti mogu koristiti samo mesec i po dana.

"Perftoran" je izvanredan za održavanje životnih funkcija organa i tkiva. Bolje od drugih preparata transportuje kroz organizam gasove i druge materije - objašnjavaju stručnjaci.

Međutim, mana ovog preparata je skupa primena u težim situacijama kada dođe do gubitka velike količine krvi, pa je potrebna hitna transfuzija. To je razlog što u ruskim medicinskim krugovima "perftoran" nije toliko popularan kao krv dobrovoljnih davalaca.

Samo prva transfuzija za jednog pacijenta košta oko 50 hiljada rubalja (više od 1.200 dolara). To znači da bi neka ruska bolnica morala da troši desetine miliona rubalja (više od 240 hiljada dolara) mesečno, s obzirom na prosečan broj transfuzija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.