"Cvetanje čokolade" - kakav je to fenomen i da li je takva čokolada za jelo
Ljubitelji čokolade dobro poznaju osećaj uzbuđenja koji se javlja prilikom odmotavanja tek kupljene čokolade, ali i razočaranja kada otkriju bele ili sive mrlje na njenoj površini.
Foto: Pixabay
Ovaj fenomen je prokletstvo čokolatijera otkako su počeli da proizvode ovaj popularni slatkiš sredinom 1800-ih, kada je britanski poslastičar Džozef Fraj otkrio da može da stvrdne čokoladu dodavanjem rastopljenog kakao maslaca u kakao prah dobijen takozvanom holandskom metodom.
Ova pojava se naziva "cvetanje čokolade" i još uvek je najčešći nedostatak koji se može dogoditi gotovim čokoladnim proizvodima. Evo šta treba znati pre sledeće kupovine čokolade.
Šta je cvetanje čokolade?
Cvetanje čokolade je uzrokovano nakupljanjem masti ili šećera na površini čokolade. Masno cvetanje je uzrokovano topljenjem i ponovnom kristalizacijom kakao maslaca i rezultira kredastom površinom čokolade sa svetlijim smeđim i sivim prugama. Šećerno cvetanje karakteriše prašnjav izgled i pegave bele tačke na površini čokolade.
Iako ih nije uvek lako razlikovati, cvetanje masti i šećera se može pojaviti istovremeno, a vidljive posledice ne moraju biti jako izražene, pa ponekad čokolada jednostavno izgubi svoj sjaj.
Koji su uzroci?
Cvetanje masnoće se obično događa tokom izrade ili skladištenja čokolade. Kada se pravilno temperira (proces zagrevanja i hlađenja koji stabilizuje i stvrdnjava kakao, kakao maslac i šećer), čokolada je sjajna i lepa, a topi se na temperaturi koja je malo niža od telesne.
Ali ako pustite da se komad čokolade zagreje, masni kristali će se rastopiti i ponovo kristalizovati u nestabilan oblik. To je ono što stvara izgled masnih pruga na površini čokolade.
S druge strane, cvetanje šećera se događa kada čokolada dođe u dodir s vlagom. Šećer je higroskopan, što znači da upija vlagu. Ako je vazduh posebno vlažan, šećer će upiti tečnost, otopiti se i zatim formirati veće kristale koji se ponovo talože na površini čokolade.
Direktan kontakt s vodom ili brze promene sredine, kao što je premeštanje proizvoda s niskih na više temperature, mogu uzrokovati kondenzaciju, što takođe rezultuje cvetanjem šećera u čokoladi.
Čokolada nije pokvarena
Obe pojave mogu izgledati prilično neukusno, ali je čokolada i dalje potpuno sigurna za jelo. Međutim, to ne znači da ćete hteti da je jedete jer se ukus i tekstura mogu dosta promeniti. Cvetanje obično lišava čokoladu nekih od njenih najlepših svojstava. Čokolada u kojoj je procvetala masnoća će biti voštana ili mrvičasta u poređenju s pravilno temperiranom i skladištenom čokoladom, a čokolada u kojoj je procvetao šećer će verovatno imati nepoželjnu zrnatu teksturu.
Može li se cvetanje sprečiti?
Nije uvek moguće izbeći cvetanje čokolade, ali pravilno skladištenje svakako pomaže. Kako biste zaštitili svoje čokolade od ove pojave, pobrinite se da su dobro umotane i držite ih na hladnom i suvom mestu.
To isključuje frižider, koji je previše vlažan. Ako živite negde gde je toliko vruće da vam je frižider jedina opcija, stručnjaci predlažu da čokoladu čvrsto prekrijete plastičnom folijom i da je stavite u kesu s patentnim zatvaračem kako biste sprečili ulazak vlage.
Procvetalu čokoladu iskoristite za kuvanje
Čokolada koja je procvetala možda ne izgleda privlačno, ali je i dalje savršeno dobra za korišćenje Tekstura se možda promenila, ali je čokolada zadržala svoj ukus i još se može otopiti i koristiti za pripremu kolača, kremova i drugih slatkiša.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Saveznik protiv demencije povezane sa starenjem: Punomasni sir i pavlaka
18.12.2025.•
0
Naučnici su ljudima konačno dali zeleno svetlo da mogu da jedu više – oni koji vole masni sir i pojedu nekoliko kriški dnevno verovatno pomažu svom mozgu da se odupre propadanju povezanom sa starenjem.
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
9
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar