Istraživanje: Kako da čokolada ima manje masti, a da bude ukusna?

Britanski naučnici došli su do rezultati koji se mogu koristiti za pravljenje čokolade sa niskim sadržajem masti koja bi oponašala osećaj koji se dobija kod masnijih proizvoda.
Istraživanje: Kako da čokolada ima manje masti, a da bude ukusna?
Foto: Pixabay

Masni film kojim čokolada pri topljenju u ustima oblaže naš jezik mogao bi da otkrije put i ka zdravijoj, to jest manje masnoj ishrani.

Neodoljivi osećaj topljenja čokolade u ustima počiva na načinu na koji ovaj slatkiš čini da se jezik "podmazuje", tvrde naučnici.

Studija je istraživala fizički proces kojim se čvrsti komadić čokolade pretvara u glatku emulziju. Otkriveno je da čokolada oslobađa masni film koji oblaže jezik, dajući prepoznatljivi osećaj "glatkoće" sve vreme dok je u ustima.
 
Doktorka Siavaš Soltanahmadi, vodeći istraživač studije na Univerzitetu u Lidsu, rekla je da se rezultati mogu koristiti za pravljenje čokolade sa niskim sadržajem masti koja bi oponašala osećaj proizvoda sa visokim sadržajem masti.
 
"Verujemo da se može razviti sledeća generacija čokolade koja nudi osećaj čokolade sa visokim sadržajem masti, a ipak je zdraviji izbor", objasnila je dr Soltanahmadi.
 
"Pokazujemo da masti treba da budu koncentrisane kao spoljašnji sloj čokolade. Ovo je najvažnije, a iza njega da sledi sloj čestica kakaoa. To pomaže da osećaj kada jedemo čokoladu bude tako dobar", istakla je.
 
Ovo pokazuje da masnoća koja se nalazi dublje u čokoladi igra ograničenu ulogu i da se može smanjiti njena količina bez bojazni da će to uticati na ukupan utisak.
 
Istraživači su kao zdraviju alternativu predložili čokoladne pločice sa sadržajem masti koji raste ka spoljašnjosti ili pločice sa niskim sadržajem masti, obložene čokoladom sa visokim sadržajem masti.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Povrće koje nikako ne treba jesti sirovo

Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih materija, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni efekti na naše zdravlje.

Toblerone moraju da promene izgled pakovanja

Proizvođači čokolade Toblerone moraju da uklone prikaz planinskog vrha Materhorn sa svog pakovanja, zbog toga što se većina proizvodnje premešta iz Švajcarske u Slovačku.

Sud: Sir "grijer" može da bude i američki

Sud u Ričmondu u američkoj državi Virdžinija doneo je odluku po kojoj naziv sira "grijer" ne mora da se odnosi isključivo na sireve koji se prave u Francuskoj ili Švajcarskoj.