Istraživanje: Kako da čokolada ima manje masti, a da bude ukusna?
Britanski naučnici došli su do rezultati koji se mogu koristiti za pravljenje čokolade sa niskim sadržajem masti koja bi oponašala osećaj koji se dobija kod masnijih proizvoda.
Foto: Pixabay
Masni film kojim čokolada pri topljenju u ustima oblaže naš jezik mogao bi da otkrije put i ka zdravijoj, to jest manje masnoj ishrani.
Neodoljivi osećaj topljenja čokolade u ustima počiva na načinu na koji ovaj slatkiš čini da se jezik "podmazuje", tvrde naučnici.
Studija je istraživala fizički proces kojim se čvrsti komadić čokolade pretvara u glatku emulziju. Otkriveno je da čokolada oslobađa masni film koji oblaže jezik, dajući prepoznatljivi osećaj "glatkoće" sve vreme dok je u ustima.
Doktorka Siavaš Soltanahmadi, vodeći istraživač studije na Univerzitetu u Lidsu, rekla je da se rezultati mogu koristiti za pravljenje čokolade sa niskim sadržajem masti koja bi oponašala osećaj proizvoda sa visokim sadržajem masti.
"Verujemo da se može razviti sledeća generacija čokolade koja nudi osećaj čokolade sa visokim sadržajem masti, a ipak je zdraviji izbor", objasnila je dr Soltanahmadi.
"Pokazujemo da masti treba da budu koncentrisane kao spoljašnji sloj čokolade. Ovo je najvažnije, a iza njega da sledi sloj čestica kakaoa. To pomaže da osećaj kada jedemo čokoladu bude tako dobar", istakla je.
Ovo pokazuje da masnoća koja se nalazi dublje u čokoladi igra ograničenu ulogu i da se može smanjiti njena količina bez bojazni da će to uticati na ukupan utisak.
Istraživači su kao zdraviju alternativu predložili čokoladne pločice sa sadržajem masti koji raste ka spoljašnjosti ili pločice sa niskim sadržajem masti, obložene čokoladom sa visokim sadržajem masti.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Titanijum-dioksid u ukrasima za torte iz Srbije, pošiljka zadržana na granici
19.04.2024.•
2
Hrvatska je zadržala na granici pošiljku ukrasa za torte poreklom iz Srbije, objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Sočno i brzo: Piletina sa tikvicama za ručak ili večeru
18.04.2024.•
0
Uz mirisne note belog luka i bogate arome začina, ovaj recept za kockice piletine sa tikvicama donosi jednostavno, ali ukusno jelo koje će oživeti vašu kuhinju.
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
17.04.2024.•
3
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
17.04.2024.•
2
Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Gomboce uvrštene među najbolje - knedle: I, šta ćemo sad?
15.04.2024.•
26
Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
14.04.2024.•
2
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit
14.04.2024.•
1
Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.
Vinska vizija Otvorenog Balkana i ove godine na Sajmu vina u Veroni
13.04.2024.•
0
Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" predstaviće se po drugi put na prestižnom sajmu vina "Vinitaly" u Veroni od 14. do 17. aprila.
VIDEO: Reklama u kojoj časna sestra jede čips umesto hostije izazvala bes vernika
10.04.2024.•
8
Italijanska reklama koja prikazuje časne sestre kako jedu čips umesto hostije, dok se pričešćuju, kritikovana je za bogohuljenje od ljutih članova organizacije katoličkih gledalaca.
VIDEO: Ova pica se prvo zapali, a zatim seče makazama
08.04.2024.•
1
Na Tiktoku se pojavio snimak "bomba pice", navodno najbolje pice u Koreji.
Maslinovo ulje najviše se krade iz supermarketa u Španiji
07.04.2024.•
1
Maslinovo ulje kliza iz ruku španskih trgovaca. Kuhinjski proizvod je dobio nadimak "tečno zlato" jer je postao najkradeniji proizvod iz španskih supermarketa.
Prolećna supica od povrća koja će vam baš prijati
04.04.2024.•
0
Ova supa je savršena za prolećne dane, puna svežeg povrća i lagane arome.
Zdrav prolećni doručak: Ovsena kaša sa voćem i orašastim plodovima
03.04.2024.•
1
Pronalaženje zdravih i hranjivih opcija za doručak postaje ključno za održavanje energije, koncentracije i dobrobiti tokom dana.
Taste Atlas objavio 14 najgore rangiranih srpskih jela: Na prvom mestu desert iz Vojvodine
02.04.2024.•
112
Popularni portal za gastronomiju, Taste Atlas, objavio je listu najlošije rangiranih srpskih jela, na osnovu ocena korisnika ovog sajta.
Zbog prisustva komada plastike povučena morska so sa tržišta Hrvatske
30.03.2024.•
0
Državni inspektorat Hrvatske povukao je sa tržišta mlin jodirane morske soli u pakovanju od 92 grama, austrijskog proizvođača Kotani, zbog prisustva stranog tela od polioksimetilena.
Popularna čokoladica povučena sa tržišta u Hrvatskoj
28.03.2024.•
1
Državni inspektorat Hrvatske povukao je s tržišta Nestle Kit Kat Mini vafel proizvod zbog prisustva mineralnih ulja.
Sarajevska inspekcija u bureku sa junetinom pronašla svinjsko meso
27.03.2024.•
10
Federalni veterinarski inspektorat na području Kantona Sarajevo saopštio je da je u jednoj pekari u Vogošći u bureku, za koji je navedeno da je sa junećim mesom, pronađen DNK trag svinjetine.
Kakao skuplji od bakra: Očekuje se viša cena čokolade za Uskrs
27.03.2024.•
1
Kakao nastavlja da postiže rekordne cene, premašivši 9.000 dolara (8.307 evra) po toni po prvi put u istoriji, dok nedovoljna ponuda potresa tržište.
Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
26.03.2024.•
0
Gazirana voda je izvrstan osvežavajući napitak koji hidrira telo, ali ima i druge povoljne zdravstvene učinke.
Zašto nam treba 20 minuta da shvatimo da smo siti?
24.03.2024.•
2
Da li vam se ikada dogodilo da ste pojeli obrok u rekordnom roku jer ste bili jako gladni, a onda, tek pola sata nakon što ste pojeli, osetili da ste siti? Ako je tako, niste jedini.
Ljudi u gradovima polako gube sposobnost da vare biljke
24.03.2024.•
3
Zapadnjačka, industrijska ishrana značajno manjka u vlaknima i čini se iz temelja menja način na koji naša creva vare biljnu materiju.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar