Da li ste probali peruanske jagode?

Physalis peruviana, kako je latinsko ime ovog voća, poznato je pod različitim imenima u raznim delovima sveta.
Da li ste probali peruanske jagode?
Foto: Pixabay
U nekim krajevima se naziva asteško voće, peruanska trešnja, kineska lanterna, ljubav u kavezu ili zlatna bobica, dok je kod nas poznato pod nazivom peruanska jagoda.
Ovi mali, okrugli plodovi potiču iz Južne Amerike, tačnije s područja Čilea i Perua. Na prvi pogled izgledaju prilično čudno s obzirom na to da su skriveni unutar opne koja podseća na mrežasti lampion. Osim što je vizuelno zanimljiva, ova opna štiti plod i pomaže mu da sačuva teksturu i ukus.
Kad se zaštitna opna osuši i počne da se raspada znači da su peruanske jagode potpuno zrele i spremne za jelo. Važno je napomenuti da se preporučuje konzumiranje samo zrelih plodova jer postoji verovanje da su nezreli plodovi, kao i ostali delovi biljke, potencijalno toksični za ljude jer sadrže alkaloid.
 
Ističu se svetlonarandžastom bojom i glatkom sjajnom površinom, a veličinom su slične čeri paradajzu. Blagog su slatko-kiselog ukusa, često se jedu sirove, a u kulinarstvu se koriste i u slanim i u slatkim jelima.
 
Od sladoleda do patke
 
Upotreba peruanskih jagoda u kulinarstvu iznenađujuće je raznolika, što ih čini sve omiljenijima na kulinarskoj sceni.
 
 
Mogu se jesti ukiseljene, fermentisane, kuvane, pečene, sušene ili sirove. 
 
Koriste se za pripremu kolača, džemova, želea, sirupa i slatkih priva. Sušene se često koriste kao dodatak žitaricama, jogurtima ili kao sastojak u mešavinama suvog voća. 
 
Amerikanci ih rado koriste u svojim pitama zbog visokog sadržaja pektina koji utiče na konzistenciju nadeva. Odlično se kombinuju s čokoladom, a mogu se iskoristiti i za pripremu osvežavajućih sorbea.
Nisu samo izvrsne u slatkim kombinacijama već i kao svestran dodatak slanim jelima. Dodaju se u salate ili kombinuju s avokadom, paradajzom i korijanderom za stvaranje popularne verzije salse.
 
U tradicionalnim jelima često postaju deo sosa koji prati pečeno meso jer njihova blaga slatkoća i kiselost odlično nadopunjuju jače ukuse. Zbog toga se poslužuju kao prilog uz patku, masnije delove svinjetine ili sočne odreske tune.
 
Osim toga, peruanske jagode su sve traženije u svetu koktela, često kao dekorativni element, dok se u Južnoj Americi redovno koriste kao dodatak limunadi.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.