Recept za supu za koju na Sardiniji tvrde da zbog nje žive duže od 100 godina
Uz Okinavu, Ikariju, Nikoju i grad Loma Linda, italijansko ostrvo Sardinija naziva se plavom zonom.
Foto: Pixabay
Plave zone su mesta na kojima živi veliki postotak osoba starijih od 100 godina, ali i grupe ljudi koje su ostarele bez tipičnih zdravstvenih tegoba.
Autor Dan Betner intervjuisao je brojne porodice na Sardiniji koje su doživele 100 godina, a koje tvrde da je za njihovu dugovečnost zaslužan ručak koji jedu svaki dan. Tačnije, svaki dan jedu minestrone supu sa parčetom hleba od kiselog testa i uz čašu crvenog vina.
Minestrone je gusta italijanska supa koja se pravi od velikog broja različitog povrća, a koja uključuje mnogo hranjivih materija - od vlakana, minerala, vitamina do fitohemikalija.
Povrće se prilagođava sezoni, ali svaki tanjir mora da ima bar neku mahunarku i sitnu testeninu od semolina brašna (griza) po imenu fregula koja je veoma popularna na Sardiniji.
Sastojci za sardinijsku minestrone supu:
- 800 g naseckanog paradajza,
- 150 g sitne testenine,
- 120 g naseckanog morača,
- 100 g suvog šarenog pasulja,
- 100 g suvog boba,
- 70 g suvih leblebija,
- 60 g narendanog pekorino sira,
- 3 krompira,
- 2 stabljike celera,
- 2 šargarepe,
- 2-3 čena belog luka,
- 1 crni luk,
- maslinovo ulje,
- so i biber po želji,
- sveži bosiljak,
- sveži peršun
Priprema:
1. Potopite bob, pasulj i leblebije u običnoj vodi oko osam sati ili noć pre pripreme jela. Ocedite mahunarke i stavite sa strane.
2. U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk, šargarepu i celer. Dinstajte sve zajedno od pet do osam minuta dok ne omekšaju.
3. Dodajte naseckani beli luk, promešajte i dnistajte sve zajedno još oko pola minuta.
4. Dodajte naseckani paradajz, krompir, morač, peršun i bosiljak.
5. Ubacite bob, pasulj i leblebije.
6. Sve sastojke prelijte vodom - dodajte 1,5 do dve litre vode. Svi sastojci bi trebalo da budu pod vodom.
7. Kada supa provri, smanjite temperaturu i kuvajte sve zajedno oko sat i po, odnosno dok se bob, pasulj i leblebije skroz ne skuvaju.
8. Tokom kuvanja i po potrebi dodajte još vode.
9. Pred kraj kuvanja dodajte sitnu testeninu i nastavite sve da kuvate još 10-ak minuta.
10. Začinite solju i biberom po želji.
11. Poslužite supu s jednom kašičicom maslinovog ulja i malo rendano pekorino sira.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Ukus i miris detinjstva: Šufnudle sa makom
29.10.2025.•
3
Nekada je jednostavno i najbolje - šufnudle su primer za to.
Zeleni detoks smuti: Pogledajte šta vam je sve potrebno
28.10.2025.•
0
Kombinacija zelenog povrća i voća koja pomaže u detoksikaciji organizma i daje energiju, pogledajte kako ga možete spremiti.
Neće ni mrvica ostati: Čokoladni kolač sa makom, bananama i malo ruma
27.10.2025.•
1
Ako ste ikada tražili kolač koji spaja bogatstvo čokolade, jedinstvenu teksturu maka i prirodnu slatkoću zrelih banana - ovo je pravi recept za vas.
Predlog za ručak: Limun‑rikota pasta
26.10.2025.•
0
Recept je jednostavan, brzo se sprema, a efektan je izgledom i ukusom.
Potaž od karfiola i praziluka: Jednostavan i topao obrok za jesenje dane
25.10.2025.•
0
Lagani, kremasti potaž od karfiola i praziluka pravo je rešenje kada želite nešto hranljivo, brzo i ukusno, a da nije ni od brokolija ni od bundeve.
Ideja za doručak: Sirniki - palačinke od svežeg sira koje se spreme za 15 minuta
24.10.2025.•
0
Palačinske od svežeg sira, poznate kao sirniki, savršen su brzi doručak ili desert kada želite nešto slatko.
Lagano osveženje: Krem od mandarina
23.10.2025.•
0
Sezona je mandarina, pa vam danas donosimo recept za krem od mandarina.
Predlog za večeru: Ukusan namaz od tunjevine
22.10.2025.•
1
Ukoliko razmišljate šta biste mogli da prezalogajite, imamo jedan predlog. U pitanju je namaz od tunjevine.
Šmek jeseni: Late kafa sa bundevom
22.10.2025.•
0
Sezona je bundeve i svih divota koje se od nje prave. Danas vam predlaženo ovu finu kafu sa pireom od bundeve i mešavinom začina za recepte sa bundevom.
Potaž od brokolija: Kako pripremiti?
21.10.2025.•
0
Potaž od brokolija je lagano i hranljivo jelo koje se priprema brzo i jednostavno, a pogodno je kao predjelo ili večera.
Predlog za fin doručak: Jaja u tortilji
20.10.2025.•
3
Jaja su mnogima omiljen način da započnu dan, jer su uglavnom laka za pripremu, svima dostupna, ukusna i sita.
Probajte ovu varijantu: Pire krompir će imati bolji ukus ako mu dodate jedan sastojak
19.10.2025.•
1
Pire krompir je idealan dodatak ručku. Jedan jednostavan korak prilikom kucanja će mu dati još bolji ukus.
Predlog za ručak ili večeru: Kremasta testenina s piletinom i sušenim paradajzom
19.10.2025.•
2
Ako volite jela koja spajaju jednostavnost i bogat ukus, ova kremasta testenina s piletinom i suvim paradajzom biće pravi pogodak.
VIDEO: Ledena kafa sa tahinijem - orašasto osveženje koje osvaja društvene mreže
19.10.2025.•
0
Napitak koji se brzo širi društvenim mrežama, ledena kafa sa tahinijem kombinuje bogati ukus paste od susama sa kafom i mlekom - rezultat je kremast, orašast i iznenađujuće osvežavajuć.
Lava kolač kod kuće: Jednostavan recept za popularni desert
18.10.2025.•
0
Lava kolač je desert koji je stekao popularnost širom sveta zbog svoje karakteristične kombinacije.
Hleb iz lonca: Evo kako ga možete napraviti
17.10.2025.•
0
Hleb iz lonca - ukusan, jednostavan za praviti, ne mora se čak ni mesiti.
Zabavan i lagan doručak: Jaja u povrćnom oblaku
16.10.2025.•
2
Jaja su zdrav i ukusan način da započnete dan, ali mogu dosaditi ako ih uvek jedete na isti način.
Zapečene tikvice sa sirom i kinoom: Bez mesa, idealne za ručak ili večeru
15.10.2025.•
0
Ako tražite lagano, ali zasitno jelo koje spaja kremast sir, osvežavajuće tikvice i nutritivnu kinoa – ovo je pravi izbor.
Mogu i kao desert i kao doručak: Palačinke sa blagim ukusom kokosa
15.10.2025.•
1
Ako imate malo više vremena da se posvetite spremanju obroka, preporučujemo vam da probate palačinke sa blagim ukusom kokosa.
Pita sa višnjama: Kako se priprema?
14.10.2025.•
4
Hrskava korica, sočan fil i bogat ukus višanja - ova pita je jednostavna za pripremu, a izgleda i miriše kao da je iz pekare.
Meksička inspiracija: Kafa sa čokoladom, čilijem i cimetom
14.10.2025.•
0
Malo egzotike i promene nije naodmet, pa vam dana preporučujemo kafu sa čokoladom, čilijem i cimetom.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar