Autor: Milan Dobrosavljev

Info
30.10.2014.
10:48 > 18:30
"...Advokatura zapravo predstavlja kamen oko vrata sistema, jer advokati samo prave troškove državi ili protivnoj strani, pošto sudije donose odluke o troškovima bez ikakvog dokaza o stvarnim troškovima zastupanog lica, na šta ih obavezuje čl. 266 ZKP i čl.151 ZPP".
  • 31.10.2014 08:44
    @Dejan Krstic - Anonimus nema pojma.
    Bravo, gosn Krstiću, tako se manipulise! Ubacite par opštih mesta, zgražavate se nad šud kulturom, malo opletete po aktualnoj vlasti i na kraju ništa ne kažete, sem prekora upućenog priglupim građanima koji nisu u stanju da sagledaju svu plemenitost Vaše profesije. Ako se već pozivate na moj komentar, očekujem da objasnite zašto Komora iznuđuje pare od kolega koji nisu u stanju da dve godine volontiraju kod advokata.
    Ipak, moram da Vas pohvalim za trud jer ste, za razliku od onog Adv, ipak uložili izvestan napor i izbegavali odgovor u maniru jednog advokata.
  • ana

    30.10.2014 21:46
    poruka
    Saglasna sam sa kolegom koji se ita s kojim pravom se od pravnika koji je položio pravosudni ispit otima velika suma da bi postao advokat
  • marija

    30.10.2014 20:55
    jadan li je ovaj narod
    Da li ima nekog u ovoj zemlji da nam objasni sta se ovo desava sa advokatima?Jesau li oni normalni?Pa oni traze da im se smanji porez,vrlo dobro znaju da svi,ama bas svi koji zaradjuju moraju da plate porez.Oni bi da zaradjuju ,da ne prijavljuju zaradu ,nego samo pausal.Slucajno sam imala prilike da mi je bio potreban advokat,jedva mi je isfotokopirao ugovor kada smo se dogovarali da me zastupa.Kaze pravi se jedan ugovor.Licno mi je rekao da dobro poznaje sudiju koji radi te predmete.A o njima da ne pricam tj.sudijama.Velika katastrofa i rad zajedno sa advokatima ,poznanicima.Kad mi je dao novac,nikakve priznanice nisam dobila.Ispostavi se da je sebi pored SVIH dosudjenih sudsjih troskova,pored 20 % kamate na celokupan iznos za sebe uzeo jos oko sto hiljada dinara,jer je sav novac isao preko njegovog racuna.I jos imaju obraza da pricaju ,neki na sudu ne kazu ni jednu rec,na rocistu budu ravno 7 minuta,kazu eventualno jednu recenicu ,i cisto se iznenade kad ih sudija pita ,jeste li kontaktirali stranku.Uzas,veliki uzas.Samo neka Selakovic istraje.
  • Bog i roken rol

    30.10.2014 17:15
    Arsenije Jovanović
    http://youtu.be/r3xI8lGopUI
  • 021

    30.10.2014 17:01
    svako ko je imao posla sa advokatima zna najbolje po svom dzepu ko su i sta su...
  • 30.10.2014 16:54
    dobar dan sto evra
    najveci legalizovani pljackasi,kao da mi ne znamo sami da se branimo..
  • boki

    30.10.2014 16:34
    Mislim da je malo omašio, al samo malo... kompletan pravni sistem, sudstvo, komora i njihovi advokati, generalizujući bezgrešno, sve je to banda mafijaška uvezana koja urušava društvo. Smatram ih sve tumorom zemlje.
    A inače pola advokata što znam su bahati alkosi i ili narkomani koji čak takvi dolaze do novca koji je običnim ljudima nezamisliv, a kako... to samo oni znaju.

    I kamo sreće da istoričari imaju više medijskog prostora kako bi nam ukazali na to da ne ponavljamo istorijske greške. A znati nešto o istoriji svog naroda i svojoj zemlji je egal i voleti tj ceniti pa i graditi.
    Advokati ovim ne mogu da se pohvale, bar ne ove što poznajem.

    Odavno nema pravde, nego ko koga zaj*** ili podplati.
  • Dejan Krstic

    30.10.2014 16:26
    Anonimus nema pojma.
    Svako ko ima neki problem sa advokaturom, u stvari ne shvata o cemu se radi, a potajno gaji veliku zavist prema samostalnoj, nezavisnoj i krajnje intelektualnoj profesiji. To sto obicni gradjani ne mogu da shvate sta to advokati u stvari rade, je problem neukosti samih gradjana, onih koji gutaju program Pink TV i uzivaju u umetnickim dometima Cece, Zvezda Granda i slicne baljezgarije. Shvatite da je advokatura jedini brana protiv bahatosti sistema, a ko ne vidi kako SNS od nase zemlje pravi koloniju EU, bolje neka se ubije, jer je slep kod ociju.
  • Superhik

    30.10.2014 16:25
    Ko to tamo prazni budzet?
    Istoricar iz vremena "Paracinskog kenozoika" daje predlog kako da se resi problem "sa advokatima", a da li ga je razumeo, namerno ili slucjano,nije ni vazno: Vazno je spinovati ono sto ministar pravde(nisam nepismen - mala slova su namerno koriscena)voli i prija njegovim usima i delikatno osetljivom nepcu koje propusta samo "srpsku flasiranu vodu".
    Za prijateljsko-botovske spinove citaoca sa nadimkom "anonimus"(koji prisvajuci ovaj casni nadimak svojim recima kalja!) nemam ni zrnce razumevanja niti tolerancije jer su izraz bahatosti vlasti i smera kojim nas vode.
  • pawlle

    30.10.2014 16:18
    ova drzava je sama sebi kamen oko vrata,jos kako su se nakacili ovi kradikali odosmo u pizdu materinu
  • novosadski advokat

    30.10.2014 16:01
    HITNO
    Molim hitno ukidanje i notarske komore .HVALA.
  • Inženjer

    30.10.2014 15:51
    Ne traži se advokat koji poznaje pravo, traži se advokat koji poznaje prave osobe. To svoje "znanje" gospoda debelo naplaćuju. Uz političare i novinare najveći kirvci za stanje u kojem se nalazimo. Fukara ispod svakog proseka, bez ikakvog morala.
  • novosadski advokat

    30.10.2014 15:32
    i komora notara ili neko I NEKI drugI
    Samo da Vas obavestim da i kod komore izvršitelja i ko
    more notara isto morate da platite upisninu.Pa onda i
    tu ukinite iznudjivanje upisnine ALI TU PORED UPISNINE
    IMATE I JOŠ NEKA PLAĆANJA........PITAJTE DRŽAVU A MOŽETE I MINISTRA SELAKOVIĆA I ĐURĐEVIĆA NEKA VAM IZ-
    VEDU RAČUNICU.
  • Loco

    30.10.2014 15:20
    Ne kaze se dzabe:"Dobar advokat poznaje pravo, a najbolji sudiju!"
  • Smorena-od-svega-i-svacega

    30.10.2014 15:14
    @Anonimus - pitanje
    Koliko vidim, kako god okrenes, obican, mali gradjanin je nadrljao. I tako uvek...
  • Savo

    30.10.2014 14:55
    @Adv
    Ustavni sud Srbije utvrdio je da su neustavne i nezakonite odredbe Odluke Advokatske komore Srbije, kojima je predviđeno da pravnici koji nisu pripravnički staž obavili u advokaturi za upis u advokatski imenik plaćaju iznos veći od iznosa koji plaćaju pravnici koji su pripravnički staž obavili u advokaturi.

    Toliko o tome kako Advokatska Komora tobože brani pravo i ustav!

    Ali pozabavimo se malo i Vašim stavom da pravnici tokom pripravničkog staža van advokature maznu debelu zaradu i time steknu finansijsku prednost u odnosu na pravnike koji pripravnički staž odrade kod advokata.
    1. Šta ćemo sa pravnicima koji su pripravnički staž obavili u sudu ili tužilaštvu, često volonterski. Kakav masan honorar su, po Vašem advokatskom oštrom razumu, oni tamo namakli?
    2. Šta ćemo sa pravnicima koji su u privredi radili za prosečnu platu od koje su samo mogli da prežive a nikako da namaknu 3-5 hiljada evra za harač advokatskom cehu?
    3. I na kraju, možda i najbitnije, šta ćemo sa tim što se eto i iz Vašeg posta vidi da je očigledan stav advokature takav da je sasvim normalno da mladi pravnici za svoj pripravnički rad u advokatskoj kancelariji budu mizerno plaćeni (a i to "na ruke" i bez prijave na obavezno zdravstveno osiguranje i PIO fond)? Pošto Vi upravo i sada istupate sa stanovišta da pouzdano znate (a naravno da znate pošto to svi znamo) da je pripravnik za rad u advokatskoj kancelariji verovatno zaradio "šupalj nos do očiju" pošto advokati svoje pripravnike valjda ne moraju da plaćaju (po zakonu?) a i kad ih plaćaju ne moraju da plaćaju poreze i doprinose iz zarada (po zakonu?).
    Taj deo priče Vama kao vrsnom advokatu, ili barem nekom ko vešto advokatski izvrće činjenice, uopšte nije sporan. Sporno Vam je samo to da javnost ima percepciju da se unutar i oko Advokatske Komore dešavaju ružne stvari.
  • Rice

    30.10.2014 14:23
    otimam od bogatih i dajem siromasnima!
    advokat sam i u oko 90% slucajeva tuzim u ime gradjana osiguranja, banke i velike trgovce. . ponosan sam na svoj posao koji je castan! ima naravno i "kolega" koje bi se mogle staviti u navedeni kalup ali to je ogromna manjina
  • 30.10.2014 13:47
    pitanje
    A jel se neko seca kad su advokati u zakon ubacili da samo oni mogu da zastupaju pred sudom?

    Nije da i oni nisu krsili narodu pravo da bira kako ce da se brani i obraca sudu.

    To je ko kad bi udruzene frizerke uspele da zakonom zabrane da me šiša komšinica. Tele bi one, al nisu jake kao ove krvopije.

    Sad ja ne mogu da dam rođaku ili prijatelju da ode na sud i da kaže umesto mene da sam platio račun, i da nisam dužan???

    Nije to bilo ni zbog cega nego da u dogovoru sa nekim ministrom na silu izbiju pare ovom narodu.

    I kakva je frka u tome što su neki notari ogovorili sa ministrom da uzmu pare od advokata?




  • Branislav

    30.10.2014 13:45
    Bravo autore! Pogođena bit problema . Advokati su u pravu.
  • 30.10.2014 13:33
    Advokati su preprodavci pravde!
  • 30.10.2014 13:27
    @Adv
    Ma je l' ti to nama hoćeš da kažeš da ta vaša Komora štiti javna preduzeća od zlih pravnika koji bi prvo tamo da maznu lovu, pa da odu u advokaturu? Stvarno misliš da si pametan? Ako ti ovakve flupe fore prolaze na sudu, onda smo ga svi zajedno ugasili.
    Dobra je stvar učiti zanat kod advokata, ali neko ne može da živi još dve godine na račun roditelja i mora negde da se zaposli dok ne položi pravosudni. E tu ga onda dočeka tvoja Komora, da mu objasni da nije vredan kao onaj što ima par hiljada evra da plati u gotovom ili da živi od toga dok volontira.
  • ljubomir

    30.10.2014 12:56
    nekoga treba ukinuti
    Kada bi se u Srbiji postovali zakoni i kada bi sudije pravedno sudile,mnogi advokati nebi imali sta da rade.Medjutim posto u Srbiji, politicari podizu optuznice, sude i presudjuju ni 10.000 advokata nije dovoljno.
  • VOLIM I JA VAS

    30.10.2014 12:53
    ADVOKATURA- KAMEN OKO VRATA SISTEMU
    Sve ukinuti, samo istiričare plaćati, oni nisu kamen oko vrata, samo su iz kamenog doba (Paraćinski kenozoik)
  • Stitch bez lilo

    30.10.2014 12:43
    Pa svakoko udje u strajk ili protest bice kamen okko vrata. Inace sta do sada imamo : penzionere koji treba manje da jedu I idu goli, socijalne slucajeve na prinudni rad, sada I advocate... Sve ostale asocojacije na nasu stvarnost ostavljam ostalima da dopune...
  • Adv

    30.10.2014 12:23
    @anonimus
    Advokatska kancelarija nije doo pa da se osnuje sa 100 dinara početnog kapitala.Pravnik koji je dve godine radio kod advokata može tražiti oslobođenje od upisnine u komoru, ali za tako nešto treba 2 godine volontirati, a ne preći iz državne firme uz debelu otpremninu u advokaturu.
  • novosadjanin

    30.10.2014 12:06
    Recite vi sta hocete ali advokatura danas a cini mi se i nikada nije sluzila zastiti gradjana od drzave vec sluzi bogatim ljudima a danas i korporacijama da izvrdaju zakone.
    U ostalom pitajte bilo kog coveka na ulici da li smatra advokaturu casnom delatnoscu.
    Sudska vlast nema konkurenciju i zato je kao i drzavna firma zaostala, neefikasna, korumpirana i pod kontrolim politicara a sudije su kao drzavni direktori dobijaju debele pare radili il ne radili.
    Advokati su samo "middleman" izmedju novca i pravde!!!
  • Lala

    30.10.2014 12:05
    ovi naprednjaci..
    ce prevazici i Gebelsa licno
  • 30.10.2014 11:47
    Sa advokatima ne treba imati posla.
  • 30.10.2014 11:45
    "da se Komorama ukine javno pravno ovlašćenje da daju licence za obavljanje advokature"
    Nevezano da štrak, Selakovica i notare, apsolutno je neophodno da se ukine iznuđivanje više hiljada evra od budućih kolega. Ako je neko završio pravni i položio pravosudni, sa kojim pravom se od njega otima tolika suma da bi mogao da bude advokat? Kakva je to selekcija i sta se njome želi postići?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna