Advokatura - kamen oko vrata sistemu?!

"...Advokatura zapravo predstavlja kamen oko vrata sistema, jer advokati samo prave troškove državi ili protivnoj strani, pošto sudije donose odluke o troškovima bez ikakvog dokaza o stvarnim troškovima zastupanog lica, na šta ih obavezuje čl. 266 ZKP i čl.151 ZPP".

Piše: Milan Dobrosavljev

Ovo je citat iz teksta objavljenog u listu Danas, 24. oktobra, pod naslovom "Advokatura kao problem" autora Desimira Nikolića, istoričara iz Prokuplja.

Prema Nikoliću, advokatura se pojavljuje u okviru moderne srpske države i postaje problem jer se uvukla u svoja prava gnezda - u sudijske kancelarije (izgleda da je u pitanju citat iako se iz navodnika  ne vidi ni ko je citiran niti odakle potiče citat). U toj modernoj srpskoj državi bilo je 22 pravozastupnika u zemlji, u odnosu na današnjih 9.200. Moramo istoričara podsetiti da u sastavu te zemlje nije bila Vojvodina koja je imala razvijeniju i mnogobrojniju advokaturu od moderne Srbije te bi broj od 9.200 srazmerno trebalo smanjiti za vojvođanske advokate (oko 2.000). No, autoru manje smeta broj advokata od činjenice da je advokatura autonoman, organizovan i moćan stalež.

Autoru smeta i cena advokatskih usluga i u tekstu navodi iznose koji nisu tačni tj. predstavljaju falsifikat važeće Tarife (cenovnika advokatskih usluga). Većina ovih primedbi za autora su perifernog značaja, a prema njegovom mišljenju država bi trebalo da popravi i pospeši ulogu, policije, sudova i tužilaštva pa bi u takvoj situaciji prestala potreba za advokaturom, kao očiglednim zlom.

Interesuje me da li bi istoričar mogao da nam ukaže na neki primer iz starije, pogotovo savremene istorije na državu u kojoj se tako nešto desilo? Naravno da tako nešto ne postoji. Naprotiv, advokatura ima perspektivu i u razvijenijim društvima čemu smo svedoci.

Vratimo se tvrdnji da  je advokatura "kamen oko vrata sistemu". Nije jasno na šta se misli kada se kaže sistem? Ako je u pitanju društveno-ekonomski sistem onda bi se sistem u kome živimo mogao opisati kao sistem u tranziciji ka kapitalizmu. Takvom sistemu advokatura po definiciji ne može biti kamen oko vrata. U takvom sistemu važe zakoni slobode tržišta, ponude i potražnje, ukidanja monopola… Ako bi se radilo o sistemu vlasti koja je navodno demokratska i odlikuje se pravnom državom onda bi mogao da se složim da bi tu advokatura mogla da bude kamen oko vrata vlasti koja se ne drži elementarnih pravnih principa, koja minimizira sudsku vlast dajući prednost izvršnoj, koja se ne drži zakona koje sama donosi, koja te propise menja i pre nego što su se videli rezultati prethodnih, koja vlada podzakonskim aktima i u kojoj su volja i moć pojedinca presudni. Naravno, o tome mediji ne samo da ćute i da su nekritični nego takvu vlast veličaju.

Protiv takvog sistema vlasti advokatura se bori štiteći red i zakon i štiteći prava obespravljenih i sve dok je takvih pojava, zadatak advokature je ne samo da takvoj vlasti bude kamen oko vrata nego da je u takvim nastojanjima sprečava. Na ovakvu vrstu "kamena" istoričar Nikolić nije mislio. On je mislio ono što je i napisao - da advokarura pravi državi troškove. To jednostavno nije istina, a advokatura i sa ovakvim sistemom oporezivanja ipak finasira državu.

Ima autor i ideju kako bi se problem advokature mogao rešiti. Po njemu jednostavno: da se Komorama ukine javno pravno ovlašćenje da daju licence za obavljanje advokature, već da to čini ministarstvo. To, za sada, ni Selakoviću nije palo na pamet. Takvo rešenje je u ne tako davnoj prošlosti već postojalo. Ne samo to, već je ministarstvo propisivalo i advokatsku tarifu.

Izgleda da je istoričar ovu lekciju preskočio.

  • 31.10.2014 08:44
    @Dejan Krstic - Anonimus nema pojma.
    Bravo, gosn Krstiću, tako se manipulise! Ubacite par opštih mesta, zgražavate se nad šud kulturom, malo opletete po aktualnoj vlasti i na kraju ništa ne kažete, sem prekora upućenog priglupim građanima koji nisu u stanju da sagledaju svu plemenitost Vaše profesije. Ako se već pozivate na moj komentar, očekujem da objasnite zašto Komora iznuđuje pare od kolega koji nisu u stanju da dve godine volontiraju kod advokata.
    Ipak, moram da Vas pohvalim za trud jer ste, za razliku od onog Adv, ipak uložili izvestan napor i izbegavali odgovor u maniru jednog advokata.
  • ana

    30.10.2014 21:46
    poruka
    Saglasna sam sa kolegom koji se ita s kojim pravom se od pravnika koji je položio pravosudni ispit otima velika suma da bi postao advokat
  • marija

    30.10.2014 20:55
    jadan li je ovaj narod
    Da li ima nekog u ovoj zemlji da nam objasni sta se ovo desava sa advokatima?Jesau li oni normalni?Pa oni traze da im se smanji porez,vrlo dobro znaju da svi,ama bas svi koji zaradjuju moraju da plate porez.Oni bi da zaradjuju ,da ne prijavljuju zaradu ,nego samo pausal.Slucajno sam imala prilike da mi je bio potreban advokat,jedva mi je isfotokopirao ugovor kada smo se dogovarali da me zastupa.Kaze pravi se jedan ugovor.Licno mi je rekao da dobro poznaje sudiju koji radi te predmete.A o njima da ne pricam tj.sudijama.Velika katastrofa i rad zajedno sa advokatima ,poznanicima.Kad mi je dao novac,nikakve priznanice nisam dobila.Ispostavi se da je sebi pored SVIH dosudjenih sudsjih troskova,pored 20 % kamate na celokupan iznos za sebe uzeo jos oko sto hiljada dinara,jer je sav novac isao preko njegovog racuna.I jos imaju obraza da pricaju ,neki na sudu ne kazu ni jednu rec,na rocistu budu ravno 7 minuta,kazu eventualno jednu recenicu ,i cisto se iznenade kad ih sudija pita ,jeste li kontaktirali stranku.Uzas,veliki uzas.Samo neka Selakovic istraje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.