70 godina od deportacije novosadskih Jevreja

Jevrejska opština obeležava danas 70 godina od deportacije skoro celokupne populacije novosadskih Jevreja u logore smrti nacističke Nemačke.

Jevrejska opština obeležava danas u 12 časova 70 godina od deportacije skoro celokupne populacije novosadskih Jevreja u logore smrti nacističke Nemačke.

Foto arhiv - Jevreji na prinudnom radu u Novom Sadu 1941. godine

Krajem aprila 1944. godine, nakon preuzimanja vlasti u Mađarskoj, nacisti su pokrenuli akciju likvidacije celokupne populacije Jevreja u područjima pod kontrolom Mađarske i za nekoliko nedelja u Aušvicu i drugim logorima je ubijeno više stotina hiljada Jevreja. Iz Novog Sada je deportovano 1.900 Jevreja, a kraj rata je dočekalo samo njih 300. Predsednik Jevrejske opštine Goran Levi priča za 021 da su Jevreji dovođeni u sinagogu.

- Noću izmedu 25. i 26. aprila 1944. u celoj Bačkoj (gde je bilo Jevreja) izlepljeni su plakati kojima je Jevrejima zabranjivano da napuštaju stanove, a 26. aprila u 5 sati ujutru mađarske vlasti, policija, žandarmerija, vojska i civili, uz pomoć meštana, folksdojčera, nemačkih snaga bezbednosti (Gestapo i SS), počeli su da hapse i odvode sve Jevreje, bez obzira na pol, starost i zdravstveno stanje, u prostorije sinagoge u Novom Sadu. Nisu bila pošteđena ni odojčad, ni osobe na samrti. Prikupljanje i odvođenje Jevreja trajalo je u Novom Sadu nekoliko dana. Od odvođenja spaslo se nekoliko Jevreja iz mešovitih brakova i dve porodice izuzete od deportacije, kao i stoprocentni invalidi iz I svetskog rata. Nekolicini Jevreja je uspelo da pobegnu u Budimpeštu s lažnim dokumentima, gde su živeli u poluilegali. Sakupljeni Jevreji u sinagogi su se hranili ponetom hranom, a bilo je problema sa pijaćom vodom i toaletom. Bilo je i smrtnih slučajeva. Već prvog dana internacije u 18 sati krenuo je prvi transport za Suboticu, a transporti su nastavljeni 28. aprila i to za Suboticu, Bačku Topolu i Baju, gde su bili sabirni logori.

Foto arhiv - Dolazak Jevreja iz Mađarske u junu 1944. Između 2. maja i 9. jula, više od 430.000 Jevreja je deportovano u Aušvic

Iz sabirnih logora su u raznim vremenskim razmacima polazili transporti u logore za uništenje, najviše u Aušvic, gde su novosadski Jevreji stizali od 1. maja do 28. juna 1944. godine. Iz logora u Baji u maju je krenuo jedan transport koji je zaustavljen u Strashofu, gde je iz transporta odvojeno oko 700 ljudi, među kojima i Novosađana, koji su raspoređeni u Gensedorfu, Felsbergu blizu čehoslovačko-austrijske granice. Ta grupa je imala bolje uslove za život i rad, pa je velika većina preživela. Jedna manja grupa Novosađana uspela je da se priključi grupi dr Kastnera i Joela Brandta i preko Bergen-Belsena stigla u Švajcarsku. Od deportovanih 1.900 novosadskih Jevreja, nije se vratilo njih 1.600.

Komemoracija povodom ovog tragičnog događaja održava se od 12 časova ispred Sinagoge, a pored članova Jevrejske opštine učestvovaće i predstavnici Grada i drugih ustanova i udruženja. Nakon završetka komemorativnog programa, na Spomen ploču ispred Sinagoge vence će, pored predstavnika Jevrejske opštine i gradonačelnika Miloša Vučevića, položiti i predstavnici ambasada Izraela, Nemačke i Mađarske.

Foto arhiv-Jevreji na prinudnom radu u Novom Sadu 1941. godine

Tokom Drugog svetskog rata populacija novosadskih Jevreja koja je brojala nekoliko hiljada skoro je nestala. Sem što su fašisti u januarskoj raciji 1942. godine ubili preko 800 Jevreja, tokom celog rata oni su deportovani i ubijani, a u proleće 1944. godine preostali su prebačeni u koncentracione logore.

Na kraju Drugog svetskog rata u Novom Sadu je bilo samo 20 Jevreja, a u narednim mesecima vratilo se još nekoliko stotina njih koji su rat proveli u partizanima, izbeglištvu ili u logorima širom Evrope. Prema postojećim podacima, za vreme II svetskog rata je ubijeno i umrlo u logorima 3.020 novosadskih Jevreja od 4.350, koliko ih je pre rata živelo u gradu, odnosno 69,43 %. Nakon rata, veliki broj preživelih se potom iselio u Izrael. (Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

  • 25.04.2014 10:58
    @Hm
    Gari, tako isto su pričali da Jevreji nisu baš nevini. I za sve su bili krivi, kao što su vama za sve krivi dođoši. Gari, ti si fašista, ništa nisi bolji od tih što čekaju Šešelja i pomiri se sa tim. Još bolje krenite da menjate sebe, pa će nam svima biti bolje.
  • 25.04.2014 09:05
    Jedan Jevrejin je pre rata imao kucu. Kada je izbio rat on je kao kraljevski oficir pao u zarobljenistvo i ceo rat je proveo u Nemackoj u logoru. Kada se posle oslobodjenja vratio kuci iz logora mogao je samo da vidi da mu je pola familije pobijeno u raciji a druga polovina se razbezala na sve strane spasavajuci glavu. Iako je bio obrazovan covek za njega nije bilo mesta u novoj Titoj armiji, bio je nepodoban kao bivsi kraljevski oficir. Ona kuca koju sam na pocetku price pomenuo mu je nacionalizovana i tako je prakticno ostao na ulici. Jednog dana je resio da emigrira pa je pobegao iz Jugoslavije i otisao u beli svet, tamo je i umro a da nikada vise nije nogom krocio u Novi Sad. Kada je izasao zakon o restituciji, povracaju oduzete imovine, njegovi naslednici su podneli zahtev za povracaj te kuce sa pocetka price. Medjutim, oni koji su se u tu kucu uselili posle nacionalizacije, kuca je izdeljena na vise stambenih jedinica, su te svoje stanove pocetkom devedesetih otkupljivali za tepsiju ribe. Ono tipa 50, 70, 100 maraka i tako su postali vlasnici a oni su izgubili pravo da im se ta kuca vrati. U medjuvremenu kuca je porusena i na njeno mesto je izgradjena zgrada sa preko 70 stanova, lokala i podzemnom garazom. Eto, nekome ne svane dok nekome ne smrkne. U ovom slucaju svanulo je tim ljudima koji su te stanove u kuci otkupljivali za tepsiju ribe pa posle kada se kuca rusila podobijali stanove i lokale u vrednosti nekoliko desetina hiljada evra od investitora. Svanulo je i investitoru jer je tu jako dobro zaradio. Smrklo se toj Jevrejskoj porodici jer joj nikada nije vracena kuca koju je tamo neki njihov predak podigao oko 1910. godine. Eto jos jedne nepravde. Fasisti za vreme rata su ih ubijali a fasisti posle rata su ih definitivno dotukli.
  • DTD

    25.04.2014 08:37
    karta u jednom pravcu
    Ja sam pre nekoliko godina tokom posete Krakovu, bio u prilici da odem i do Aušvica. Dosta sam čitao o holokaustu, ali recimo tek sam tu u spomen muzeju video vozne karte i čuo obješnjenje da su deportovani Jevreji morali da plate voznu kartu do koncentracionog logora. Strašno. Bilo ne ponovilo se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti