Muškarci nasilnici prošli tretman Centra za socijalni rad

Petorica muškaraca, počinilaca nasilja u vezama, uspešno su prošli tretman Centra za socijalni rad, dok su sedmorica učesnika ili odbili učešće, ili nisu uspunjavali kriterijume za uključivanje.
Petorica muškaraca, počinilaca nasilja u vezama, uspešno su prošli tretman Centra za socijalni rad, dok su sedmorica učesnika ili odbili učešće, ili nisu uspunjavali kriterijume za uključivanje.

Osmomesečni projekat Centra za socijalni rad Novog Sada, koji se sprovodio u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom i uz finansijsku podršku Grada, završen je sabiranjem uglavnom pozitivnih utisaka.

Prema rečima direktora Centra za socijalni rad Nenada Draškovića, ideja za projekat preuzeta je od Norveške, a uspešno se sprovodi u većini evropskih zemalja. "Fokus projekta je na počiniocima nasilja nad ženama, koje je potpuno neprihvatljivo u društvu i nikad nije bilo tolerisano. Neophodno je da ne podgrevamo atmosferu nasilništva, a to je jedan od razloga da i naredne godine nastavimo projekat", rekao je Drašković.

Uloga Osnovnog javnog tužilaštva je, prema rečima zamenice OJT Mirjane Peković, da pošalje na tretman počinioce nasilja nad partnerkama te da, ukoliko oni ispune uslove, nad njima na osnovu oportuniteta obustavi krivično gonjenje po prijavi.

"Imamo zakonsku mogućnost da odlučujemo o odlaganju krivičnog gonjenja, te smo jedan broj osumnjičenih uputili da se nad njima sprovede psiho-socijalni tretman u cilju otklanjanja uzroka nasilja. Uputili smo 13 lica, a u odnosu na šest je došlo do primene tretmana, uspešno sprovedenog. U odnosu na pet lica je Centar za socijalni rad u Novom Sadu delovao, a u odnosu na jedno se sprovodi postupak u Beogradu zbog njegovog prebivališta", kazala je zamenica i dodala da odnosu na sedam muškaraca nije bilo moguće sprovesti postupak.

Naime, trojica muškaraca izričito su odbijali da učestvuju, a četvorica nisu ispunjavali neophodne kriterijume. Petorica muškaraca koji su uspešno prošli 24 grupne seanse od sat i po vremena prihvatili su odgovornost za svoje ponašanje, redovno su dolazili i, što je najvažnije, nisu ponovili nasilje nad partnerkama.

Kako je naglasila voditeljka tretmana Slavica Adamović Zdravković, cilj tretmana bila je bezbednost žena, ali i dece koja su nasilju često prisustvovala. "Osnovni cilj je da uključimo one kojima će to zaista pomoći da promene ponašanje, a počinili su lakše ili teže krivično delo. Rezultati tretmana su pokazali da svi počinioci koji su prošli tretman nisu ponovili ponašanje, a isti rezultat zabeležili smo i prošle godine. Najveća motivacija ovim muškarcima da ne ponove nasilno ponašanje je spoznaja kakve posledice to ponašanje ostavlja na njihovu decu", objasnila je Adamović Zdravković.

Inače, muškarci koji su odbili da učestvuju vraćeni su na dalje postupanje po krivičnoj prijavi u tužilaštvo. Takođe, ove godine se pojavio muškarac počinilac nasilja koji je negirao svoje postupke, ali je insistirao da bude uključen kako bi protiv njega bila zamrznuta prijava. On je, naravno, odbijen i postupak protiv njega je nastavljen. (Gorica Nikolin)

  • mila

    30.11.2015 17:44
    Pouzdano znam,pošto mi je radno mesto takvo,da i među osobama ženskog pola u sve većem procentu ima nasilnih jedinki.Da li je to ovaj put napravljen previd ili OJT neće da prizna da je sve više takvih slučajeva kod nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti