Traže ukidanje naplate biciklane na Štrandu

Novosađani okupljeni u grupu građana pod imenom "Štrand" bune se zbog naplate korišćenja novootvorene biciklane ispred glavnog ulaza na kupalište.
Novosađani okupljeni u grupu građana pod imenom "Štrand" bune se zbog naplate korišćenja novootvorene biciklane ispred glavnog ulaza na kupalište.

"Gradsko zelenilo" je 13. juna ponovo otvorilo biciklanu ispod Mosta slobode na zahtev mnogobrojnih biciklista. Međutim, iako su dobili biciklanu sa čuvarem, neki građani smatraju da je naplata bilo koje, pa i biciklane na Štrandu, loš potez i traže besplatno parkiranje dvotočkaša.

Stojan Stankov ispred grupe građana "Štrand" kaže za 021 da su se od 2000. do 2010. godine usluge biciklane koristile uz ulaznicu za Štrand, a potom je bivši gradonačelnik Igor Pavličić ukinuo biciklanu i postavio video-nadzor, gde su se biciklovi masovno krali.

"Građani su mu govorili da je video-nadzor loš, ali je on odbio da nam vrati biciklanu. U leto 2013. godine osniva se grupa građana 'Štrand' koja organizuje peticiju da se vrati biciklana. Tada smo se obraćali sadašnjem gradonačelniku, nismo dobijali odgovore, ali smo krajem 2014. saznali da će biciklane biti. Međutim, nismo očekivali da će se naplaćivati", kaže Stankov i dodaje da je odluka Grada o naplati ove usluge loša za stimulaciju građana da voze bicikl.

"Mi smo shvatili da Zelenilo ima dobru volju da nama biciklistima izađe u susret, ali ih u tome sprečava odluka Grada doneta 2013. godine, prema kojoj se biciklana naplaćuje. Mi građani smatramo da i sada plaćamo puno - ulaznica za Štrand, zakup kabina, pa i kafići plaćaju zakup i peska više na Štrandu nema. Biciklana koja iziskuje najmanje troškova trebalo bi da bude besplatna", smatra Stankov.

Dokument kojim je regulisano pitanje rada biciklane je Pravilnik o korišćenju plaže, kojim je predviđena naplata ove usluge i definisana zaduženja Zelenila, kao i korisnika usluga. Kako za 021 kažu u Zelenilu, upravo je preduzeće i predložilo navedenu cenu, a u ovom trenutku ništa od traženog nije moguće ukinuti.

"Cenu od 50 dinara naš Nadzorni odbor predložio je Gradskom veću na usvajanje i mi smo tu saglasnost dobili. Tokom kupališne sezone, Pravilnik o korišćenju plaže ne može da se menja. Dakle, o ovoj temi sa grupom građana 'Štrand' i svim zainteresovanim građanima možemo da razgovaramo po završetku kupališne sezone, posle 30. septembra. Mi smo, kao i uvek, otvoreni za sve predloge koji će doprineti poboljšanju usluga našim posetiocima", navode za naš portal iz Zelenila.

Kako kažu, odziv biciklista je od početka dobar i za sada je biciklanu koristilo preko 150 građana. Takođe su smanjene i krađe bicikala. "Ovaj posao obavljaju dva radnika u dve smene. Na taj način znatno je umanjen problem krađe bicikala, koja je bila višegodišnji problem", navode iz Zelenila.

Marko Trifković ispred Novosadske biciklističke inicijative, najveće organizacije biciklista u gradu, kaže da organizacija podržava sugestiju grupe građana i da očekuje razumevanje sa druge strane. Prema njegovim rečima, jačanje praktičnih i podsticajnih inicijativa poput ove bi dovelo do manjeg zakrčenja grada automobilima i zdravijeg okruženja, a građani bi ostvarivali značajne uštede.

"Važno je podržavati biciklizam kroz praktične mere i mislim da bi veliki uticaj imala i podrška gradskih preduzeća, koja već i sada postoji u jednoj meri. Omogućavanje kvalitetnog i bezbednog parkinga za bicikle je mera koja značajno utiče na imidž u poslovanju. Štrand može vrlo lako biti 'bike friendly' gradska destinacija sa maksimalno bezbednim parkinzima i time će ostvariti prednost u odnosu na slične rekeativne sadržaje koji takvu uslugu nemaju. Biciklistički saobraćaj u gradu je u usponu i za očekivati je prepoznavanje novih poslovnih prilika i potreba u tome", kaže Trifković.

On dodaje da se na razvoju usluga biciklana mora raditi i u drugim delovima grada, te da je to proces koji traje, koji je veoma isplativ i ne može biti urađen odjednom.

Krade se ispred biciklane

Krađa bicikala kod Štranda je i dalje velik problem, odgovara Stojan Stankov ispred grupe građana "Štrand" i kaže da je ostavljanje bicikala ispred biciklane, što mnogi građani rade, veoma rizično, uprkos nadzoru.

"Ispred biciklane je video-nadzor i to lopovima nije prepreka da kradu bicikle. Policiji naše krađe nisu interesantne jer su vrednosti naših dvotočkaša jako male", navodi Stankov za naš portal.

Inače, biciklana je pod nadzorom čuvara svakog dana od 8 do 20 časova, a čuvanje se naplaćuje, kako je i naglašeno, po ceni od 50 dinara do 19 časova. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Hmm

    14.07.2015 23:08
    @ - - -
    nasipanje? pa staze na futoškoj (i još nekim ulicama) liče na vence anda, stalone može opušteno da pravi rimejk "alpiniste" tamo, o kakvom crnom nasipanju pričaš? diskriminaciju? to o čemu pišem je podsticajna mera, a to što ti ne znaš da razlikuješ jedno od drugog nije moj problem.

    sa druge strane tvoj komentar od pre neki dan kako bicikliste treba gaziti je posao za javnog tužioca, zapravo možda ga i nazovem kad već redakcija ne reaguje.
  • -

    14.07.2015 13:35
    -
    @Hmm

    treba li crtati da si pokazao diskriminaciju ili srpsku selekciju pravde.
    pa dajte onda i vozacima besplatan parking za povecanje klijentele kada se vec zalazes za to

    hoces da kazes da vam nisu nasuli sljaku u rupe na stazi?
    vozacima to rade stalno
  • 14.07.2015 07:20
    neka spuste cenu na 30 a za dz neka im cuva mama
    verovatno se to lopovi bune

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti