Pamćenje žena je bolje posle menopauze

Za razliku od muškaraca, pamćenje žena sa godinama postaje bolje i stabilnije, pokazala su britanska istraživanja sprovedena na 10.000 pedesetogodišnjaka.

Tokom istraživanja ispitanicima je čitano po deset svakodnevnih reči, a oni su imali zadatak da nakon dva minuta ponove pojmove koje su upamtili. Na testu memorije žene su se pokazale za pet odsto bolje u odnosu na pripadnike suprotnog pola.

Posle pet minuta, kada je po drugi put zatraženo da se svi prisete pročitanih reči, žene su bile superiornije za osam procenata. Njihovo bolje pamćenje je uslovljeno biološkom strukturom, a ne hormonom estrogenom kako se ranije smatralo.

Tokom menopauze dolazi do izvesnih promena u pamćenju, ali se posle ovog perioda stanje stabilizuje.

Pripadnice nežnijeg pola ponovo počinju da se ponašaju kao u mlađim godinama, kada je nivo njihovog hormona estrogena bio na zavidnom nivou, ističu stručnjaci.

Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Marihuana u SAD popularnija od alkohola

Svakodnevna upotreba marihuane nadmašila je redovnu upotrebu alkohola u SAD, pokazuju podaci iz studije Nacionalne ankete o upotrebi droga i zdravlju, koja je objavljena danas u časopisu Adikšn.

Lekari mu operisali desnu umesto leve noge

Jedan pacijent sa Kosova doživeo je gorko iskustvo u privatnoj bolnici u Severnoj Makedoniji, gde je otišao da operiše nogu, prenosi KoSSev priču portala Klan Kosova.

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".