Ako ste preplatili porez, tražite da vam vrate novac

Građani koji su platili veći iznos poreza mogu da računaju na povraćaj razlike, ali samo ako to sami zatraže.

U suprotnom, uplata će "odležati" na računu Poreske uprave ili opštinske uprave prihoda do sledećeg obračuna.

Porez na imovinu plaćamo na neviđeno, pa se dešava da i dve rate uplatimo pre nego što stigne rešenje. Zato neretko građani "za svaki slučaj" poreznicima proslede više novca.

Obveznik koji je preplatio iznos poreza na imovinu može podneti pisani zahtev Upravi prihoda da mu se taj iznos isplati na račun u banci. Međutim, po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, povraćaj novca mogu dobiti samo obveznici koji ništa ne duguju Poreskoj upravi. Ukoliko imaju nenamiren porez po drugoj osnovi, poreznici će im prvo obračunati te obaveze.

Kada dobiju zahtev za povraćaj novca, u Upravi prihoda proveravaju sve činjenice, a u roku od 15 dana su dužni da donesu rešenje i obaveste klijenta. Ako je utvrđeno pravo na povraćaj, ili preknjižavanje, rešenje se dostavlja Upravi za trezor na izvršenje.

"Akontacija poreza na imovinu se plaća u visini obaveze za poslednje tromesečje prethodne godine”, napominju u Upravi prihoda. "Ako je obveznik akontaciono platio više poreza nego što treba po rešenju, razlika se uračunava za namirenje poreza za naredno tromesečje, ili se obvezniku vraća na njegov zahtev", ističu oni.

Osim u ovim slučajevima, poreznici vraćaju roditeljima PDV za hranu i opremu za bebe i kupcima prvog stana. Kada mame i tate kupe mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola ili pelene mogu tražiti refundaciju PDV-a. Šansu da im država vrati deo novca imaju ako podnesu zahtev dva puta godišnje, od 1. do 15. februara i od 1. do 15. jula. Ovo pravo imaju samo porodice čija je ukupna mesečna zarada manja od 84.400 dinara.

Pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu prvog stana, na osnovu podnetog zahteva, ima punoletni državljanin Srbije sa prebivalištem na teritoriji Republike, koji kupuje prvi stan. Uslov je da površina stana nije veća od 40 kvadrata, dok se za članove njegovog porodičnog domaćinstva dodaje još po 15 kvadrata. Rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a po osnovu kupovine prvog stana nije ograničen.

Autor: Novosti

Teme

porez
  • 021

    04.04.2016 07:45
    Ljudi oprez sa ovim lopinama! Ako ste kojim slučajem u minusu, makar i minimalnom, oni će vam redovno obračunavati neku kamatu po samo njima znanoj računici. Zatim, kad uplatite ratu oni storniraju samo glavnicu, onu kamatu vam i dalje duže i ukamaćuju. A kvaka je u tome da vas neće obavestiti o dugu dok ne naraste na 100.000 dinara. Naravno, kad ste u pretplati tu nema nikakve kamate. I to sve rade bez dostavljenog rešenja o visini poreza koji treba platiti, pa je potrebno dobro baratati veštinom gledanja u pasulj kako vas ova banda ne bi pokrala još više nego što to inače čini.
  • Naivka

    03.04.2016 22:53
    Kamatica
    A na taj "visak" sto odlezi nema nikakve kamate ???
  • Харалампије

    03.04.2016 19:49
    Порез на имовину сам за 2015. годину измирио на време и у потпуности, значи без дуговања. Прву рату пореза за 2016. сам измирио на време по решењу за прошлу годину, улогујем се на сајт ГПУ да провером да ли је све у реду и имам шта да видим, уплата прокњижена и имам дуг од 40ак динара на који сваки дан уредно зарачунавају камату. Којим триком сам им дужан није ми јасно.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.