Evo šta treba da uradite ako vam ukradu čekove

Žrtve lopova najčešće odmah prijavljuju krađu platnih kartica i dokumenata, ali zaboravljaju na čekove.
Upravo ova greška može puno da ih košta, jer kradljivci postaju sve dovitljiviji pri unovčavanju ovih blanketa. Tada ceo trošak pada na teret vlasnika čekova, iako je prijavio njihov nestanak. Da bi povratio svoj novac, vlasnik čekova mora da se žali sudu, a proces može da košta i do 100.000 dinara.
 
Mnogi se obraćaju Narodnoj banci Srbije u nadi da će im ona pomoći, ali tamo mogu da dobiju samo savet šta bi trebalo da urade kada ostanu bez čekova. Pravilo je da čim primeti nestanak čekova, vlasnik ode u svoju banku i to prijavi, a službenik će ih na licu mesta označiti kao nevažeće
 
Ipak, ako su ukradeni čekovi odmah unovčeni, štetu će pretrpeti samo vlasnik, jer će banka u svakom slučaju realizovati te blankete. Banka nije u obavezi da odbije naplatu na teret klijenta samo na osnovu njegove prijave da je ček ukraden ili ukoliko potpis na njemu nije isti niti sličan potpisu vlasnika.
 
U NBS kažu da je neophodno utvrditi sve činjenice značajne za ocenu da li je reč o čeku koji je ukrao i izdao lopov.
 
"Bitno je da se dokaže da je krađa prijavljena i banci i nadležnom MUP Srbije, kao i da se obavi provera da li je počinilac dela pronađen. Rok je mesec dana u od prijavljivanja. Utvrđuje se i da li je pokrenut i okončan poseban postupak za amortizaciju čeka pred nadležnim sudom. Potrebno je još i pouzdano utvrditi da li je takav ček potpisalo neovlašćeno lice, a to će veštačenjem utvrditi stručnjak grafološke struke", naveli su za "Novosti" u ovoj ustanovi.
 
Procedura za poništenje čeka se obavlja davanjem predloga nadležnom sudu. To može da učini korisnik tekućeg računa ili firma koja je došla u posed čeka prodajom robe ili obavljanjem određene usluge. Sud na osnovu propisa donosi rešenje o poništavanju označenih čekova. Pravosnažno rešenje suda posle toga se dostavlja banci, koja evidentira da su ti čekovi ugašeni.
 
Oštećeni građani mogu da podnesu tužbu protiv osobe koja je primila ukradeni ček na naplatu. To podrazumeva da je trgovac nesavesno postupio, odnosno da nije obavio pravilnu identifikaciju klijenta koji je kupljenu robu plaćao čekom, što je trebalo da učini upoređivanjem potpisa na čeku i kartici, kao i uvidom u važeću ličnu kartu.
 
Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.