Privrednici traže manje namete

Privrednici traže od Vlade Srbije da smanji poreze i doprinose, kao i parafiskalne namete i da pronađe alternativne izvore finansiranja jer su visoke kamate na bankarske kredite, rečeno je danas u debati privrednika i parlamentarnih stranaka koju je organizovala Mreža za poslovnu podršku (BSN).

Konsultant BSN Dragoljub Rajić kazao je da su "takvi uslovi poslovanja odgovor zašto su male plate, rasprostranjena siva ekonomija i ne otvaraju se nove firme".

"Mađarska, gde su porezi niži nego u Srbiji, najavljuje da će još smanjiti te namete", kazao je Rajić.

Vlasnik Galeb grupe iz Šapca, Radoslav Veselinović rekao je da je poslovanje sve teže i da ne postoji komunikacija sa "vladom koja bi trebalo da prepozna firme nosioce razvoja i pomogne im".

"Uložili smo 400 miliona dinara u firmu Zavarivač, ali je privatizacija poništena, plaćamo kamate na kredite po osam odsto iako su u međuvremenu pale na dva do četiri odsto i nemamo podršku kao strane kompanije", kazao je Veselinović. On je dodao da u Srbiji više nema ni industrijskog stručnog kadra, zavarivača i drugih zanatlija jer ih se ne iškoluje dovoljno i odlaze u svet.

Veselinović je naglasio da su mala i srednja preduzeća oštećena i zbog toga što su svojevremeno isporučili robu i platili dažbine javnim preduzećima, a zakon ih je sprečavao da u roku naplate potraživanje od firmi u restrukturiranju i sada se taj dug tretira kao zastareo.

Predstavnik Nacionalne asocijacije za transport i logistiku Slavoljub Jeftić kazao je da je to udruženje tražilo od Vlade Srbije da omogući devizno plaćanje kako banke ne bi zarađivale na transakcijama evra u dinare i obrnuto.

"Po nekoj računici na 10 miliona evra banke zarade po 300.000 evra", kazao je Jeftić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija