Uvodi se onlajn fiskalizacija, moraće da se menja 180.000 fiskalnih kasa

Srbija prema najavi Ministarstva finansija, ove ili početkom sledeće godine definitivno uvodi onlajn fiskalizaciju.

To znači da će svaka fiskalna kasa u svakom trenutku biti direktno povezana sa sistemom Poreske uprave.

Drugim rečima, oko 180.000 fiskalnih kasa moraće da se menja ili da se dograđuje. Tako će poreznicima kontrola biti znatno olakšana, ali će privrednici nesporno pretrpeti značajne troškove.

"Radna grupa Ministarstva finansija započela je rad na izmeni teksta nacrta zakona o fiskalnim kasama, koji predviđa elektronsko preuzimanje podataka iz fiskalnih kasa", potvrđeno je "Novostima" u Ministarstvu finansija.

Prilikom izrade zakona, koji bi trebalo da se usvoji do kraja godine, vodiće se računa da izmene ne dovedu do značajnog finansijskog napora poreskih obveznika, a razmotriće se fazno uvođenje novih rešenja.

Unapređenje fiskalizacije je jedna od mera predviđenih Nacionalnom strategijom za borbu protiv sive ekonomije, koju je, na predlog Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), usvojila Vlada Srbije. Uz nju ide i predlog da se proširi obuhvat fiskalizacije, odnosno znatno smanji broj privrednih grana koje sada nemaju obavezu takvog evidentiranja prometa.

Privredu, međutim, ove promene nimalo ne raduju, jer privrednici smatraju da im se bespotrebno nameće novi trošak koji veliki broj malih preduzeća neće uspeti da istrpi.

  • Данко Б. Марин

    16.03.2017 13:30
    Мењати власт!
    Не ваља власт ових рекеташа и власт мора да се мења: ШТО ПРЕ - ТО БОЉЕ ЗА ГРАЂАНЕ Србије!
  • NS

    16.03.2017 08:33
    a veliki oslobođeni
    Veliki tajkuni su non stop oslobođeni poreza, njima dajemo 10000 evra za zaposlenog, a udri po sirotinji koja jedva spaja jraj sa krajem. Porezi su za srenju klasu i sirotinju, a bogatima čemo pokloniti pare iz budžeta !?
  • Snezana

    15.03.2017 22:51
    Drzava
    Mgm, za elektronsko izdavanje recepata drzava mora da finansira, lakse je udri po privatnicima, otimaj i to malo hleba... Sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija