Danska prva uvodi "digitalnog" ambasadora zbog moćnih korporacija

Danski ministar spoljnih poslova Anders Samuelsen zaključio je da je nužno uspostaviti posebne kanale komunikacije sa kompanijama koje su finansijski jače od mnogih država i da su direktne veze izuzetno važne za ostvarivanje obostrane koristi.
Tehnološke firme postale su tako moćne i uticajne, snažnije od mnogih država da je Danska odlučila da je vreme da počne da ih tako i tretira, pa je premijer Lars Leke Rasmusen objavio da će imenovati novog digitalnog ambasadora za komunikaciju sa nekim od najvećih svetskih tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Apple i Google.
 
Danska je prva u svetu koja je to odlučila da učini. Još se ne zna ko će biti imenovan za danskog digitalnog ambasadora, ali sigurno je da ta uloga neće biti samo simbolična, istakao je ministar spoljnih poslova Anders Samuelsen u intervjuu Vašington Postu.
 
Na sličan način kako države grade diplomatske i političke odnose jedna s drugom, Danska sada želi da ih uspostavi sa moćnim tehnološkim divovima. "Te su kompanije postale poput novih država, moramo se s tim suočiti", poručio je Samuelsen u intervjuu danskom listu "Politiken".
 
Tehnološke kompanije uveliko utiču na svakodnevni život građana, često u većoj meri nego druge države, a ne možemo ni zamisliti koliko će uticati sutra. Stvari poput veštačke inteligencije, big data, interneta, samovozećih automobila i ostalih na čijem razvoju rade velike tehnološke firme već su postale deo našeg života u Danskoj, rekao je šef danske diplomatije Anders Samuelsen u "Vašington postu" nakon što je vest o odluci danske vlade obišla svet.
 
Deo posla budućeg digitalnog ambasadora biće lobiranje radi klasičnih ulaganja. Danska je u tome već uspešna. Facebook i Apple su najavili da će izgraditi gigantske data centre u Danskoj: Facebookov data centar u danskom gradu Odenseu osiguraće 150 novih radnih mesta, objavila je firma Marka Zakerberga u januaru. Iza Facebookove odluke da za to izabere upravo Dansku stoje tri godine pregovora. Isto tako, Invest in Denmark, organizacija danskog Ministarstva spoljnih poslova zadužena za podsticanje investicija, tri je godine s Appleom radila na projektu velikog data centra u Viborgu.
 
Brojne firme novim tehnologijama na brojne načine utiču i biće deo svakodnevnog života danskih građana. Neke od njih su i same velike poput država.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.