Rast uvoza i izvoza, najbliži partneri Italija i Nemačka

Iz Srbije je u januaru izvezena roba u vrednosti 937 miliona evra, što je 10,1 odsto više nego u istom mesecu 2016. godine.
Uvoz je bio 1,2 milijarde evra i veći je za 15,6 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.
 
Izraženo u dolarima, izvoz je povećan 7,6 odsto, na 995 miliona, a uvoz je bio veći za 13 odsto i iznosio je 1,3 milijarde dolara. 
 
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u januaru je bila 2,1 milijarda dolara, što je povećanje od 13,2 odsto, dok je preračunato u dolarima iznosila 2,3 milijarde i veća je za 10,6 odsto nego pre godinu dana. 
 
Pokrivenost uvoza izvozom je 75,7 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 79,5 odsto. 
 
U izvozu su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije bili Italija (153,6 miliona dolara), Nemačka (141 milion), Bosna i Hercegovina (67,1 milion), Ruska Federacija (60,2 miliona) i Mađarska (40,5 miliona). 
 
Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu su bili Nemačka (162 miliona dolara), Ruska Federacija (139,1 milion), Italija (119,7 miliona), Kina (117,7 miliona) i Mađarska (63,5 miliona). 
 
Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije činile su 65 odsto ukupne razmene. 
 
Po važnosti drugi spoljnotrgovinski partner su zemlje CEFTA, sa kojima je Srbija imala suficit u razmeni od 85,2 miliona dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih i razne vrste pića), proizvoda od metala, kao i izvoza raznih gotovih proizvoda. 
 
U uvozu su najzastupljeniji bili gvožđe i čelik, kameni ugalj i briketi, povrće i voće, medicinski i farmaceutski proizvodi. 
 
Izvoz Srbije u zemlje CEFTA sporazuma bio je 139,8 miliona a uvoz 54,6 miliona dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.