Tonu berze zbog velikog sajber napada

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu posle velikog sajbernapada posle vikenda.
Cene nafte su skočile posle saopštenja da Rusija i Saudijska Arabija žele da se ograničenje proizvodnje nafte nastavi do marta 2018.
 
Najvažniji evropski indeksi su u manjem padu - nemački indeks DAX i francuski CAC-40 za 0,2 odsto, dok je britanski FTSE 100 u plusu 0,1 odsto. U Njujorku se na osnovu fjučersa očekuje da trgovanje krene u plusu. 
 
U Aziji je japanski indeks Nikei 225 je pao 0,1 odsto, dok je južnokorejski Kospi porastao za 0,2 odsto, hongkonški Hang Seng 0,8 odsto, a Šangajski kompozitni indeks 0,2 odsto. Asošiejted pres navodi da je veliki sajbernapad tokom vikenda podstakao bojazni da bi tehnički problemi mogli omesti rad fabrika, banaka, vladinih službi i transportnih sistema širom sveta. Zasad je, međutim, nepoznato kakve su konkretne posledice. 
 
Referentna američka nafta, prema podacima Blumberga, poskupela je za 2,9 odsto na 49,2 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 2,8 odsto na 52,3 dolara po barelu. 
 
Cene nafte su porasle posle objave da se želi produženje trenutnog dogovora koji obuhvata članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i neke zemlje koje nisu članice, kao što je Rusija. 
 
Rusko ministrastvo energetike saopštilo je da bi produženje dogovora o smanjenju proizvodnje do 31. marta 2018. pokazalo "odlučnost proizvođača da osiguraju stabilnost, predvidljivost i postepeni razvoj tržišta". OPEK se u novembru saglasio sa smanjenjem proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela dnevno što je prvi sporazum te vrste od 2008. U decembru je 11 zemalja proizvođača koje nisu članice OPEK-a obećalo da će dodatno smanjiti proizvodnju za 558.000 barela dnevno, i tako postigli ukupno smanjenje od 1,8 miliona barela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija