Junker: Nutela i prašak nisu isti za sve

Javna tajna je da u suhomesnatim proizvodima namenjenim istočnim Evropljanima ima manje mesa i više aditiva, iako je cena skoro ista, ili da prašak za veš bolje pere na zapadu Evrope nego na istoku.

Tu nejednakost priznao je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Juner. Kaže da je to neprihvatjivo, ali dodaje da zbog toga ne treba menjati propise.

Velike svetske kompanije nude proizvode sa različitim i manje kvalitetnim sastojcima pod istom etiketom u različitim zemljama Evropske unije. Da u suhomesnatim proizvodima ima manje mesa i više aditiva, iako je cena gotovo ista, a na Zapadu i niža, a da su prašak za veš i čokolada u istočnoj Evropi slabijeg kvaliteta, potvrdila su brojna nacionalna istraživanja, a konačno isto je priznala i Evropska komisija. Žan Klod Junker međutim kaže da u ovom trenutku nije potrebno donositi nove propise.
"Imaju aposlutno pravo da imaju isti kvalitet proizvoda, tako da ovo pitanje nećemo zanemariti, već moramo dokazati kao Komisija i kao Evropska Unija, da Slovaci nisu građani druge kategorije u Evropi. Svi građani imaju jednaka prava jer imaju jednako dostojanstvo", poručio je Junker.

Takozvana Višegradska četvorka poslednjih godina sve glasnije zahteva da bivše komunističke zemlje prestanu da budu, kako kaže, "kanta za smeće" Evrope i da Česi, Poljaci, Slovaci i Mađari imaju puno pravo da pod istim brendom dobiju robu istog sastava i kvaliteta.

"Za mene je najvažnije što Evropska komisija i njen predsednik priznaju da problem postoji, a predsednik se obavezao da će posvetiti pažnju ovom ozbiljnom političkom problemu", rekao je predsednik Slovačke Robert Fico.
S druge strane, multinacionalne kompanije brane se da je za lošiji kvalitet njihovih proizvoda u postkomunističkim članicama EU ustvari kriv lokalni ukus potrošača.

Čehe je nasmejalo objašnjenje za drugačiji sastav praška za veš u kojem se navodi da Česi prave drugačije mrlje i da im nije potreban tako dobar deterdžent kao Nemcima. Takođe, prema sličnim navodima građani istočne Evrope naprosto vole manje lešnika u svojim kremovima.

  • e moj Marko

    28.07.2017 11:43
    i svi ostali
    Necemo mi nista postati sto vec uveliko nismo ali nikog pa cak po komentarima ni nas same nije briga
  • @ccc

    28.07.2017 09:39
    Svaka čast! Bravo!

    Još samo da se opametimo pa da ne kupujemo to njihovo smeće, jer time trujemo naša tela.

    I da se opametimo da ne čitamo takve i slične vesti, jer time trujemo naše umove i oduzimamo sebi i to malo radosti i spokoja u životu.

    Kako je već rečeno, ionako ne možemo ništa promeniti s tim u vezi, ali možemo promeniti sebe i svoj stav. Izbor je naš.
  • mako

    28.07.2017 09:18
    eu
    znam ja to odavno,ali vise ne kupujem jer moj novac su ja da kupim sta ja hocu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.