Propisi koče prodaju rakije

Grupacija za rakiju i Privredna komora Srbije uputiće zahtev Ministarstvu finansija da se legalnim proizvođačima jakih alkoholnih pića omogući da kupe akcizne markice.
Propisi koče prodaju rakije
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako pišu Novosti, mnogi od njih sprečeni su da prodaju svoje proizvode jer, po izmenjenom Pravilniku, Ministarstvo finansija i Poreska uprava traže od proizvođača da daju podatke o kapacitetima za proizvodnju na šestomesečnom nivou. Kako to nije bilo moguće, doneto je prelazno rešenje da proizvođači moraju do 30. novembra da pošalju spisak sudova i zapreminske kapacitete. 
 
Dok nadležna poreska inspekcija ne izađe na teren i to sve ne prekontroliše, proizvođači ne mogu da kupe akcizne markice.
 
- Zajedno sa PKS uputili smo zahtev Ministarstvu finansija da nas odblokiraju, a poreska inspekcija neka dođe kad god hoće. Proizvođači su već dali izjave i podatke i ništa se ne dobija time što se ne dozvoljava kupovina akciznih markica, osim što nama ne daju da radimo. Uz to, u PKS postoji i Grupacija za borbu protiv sivog tržišta, pa ćemo početkom sledeće godine da vidimo sa njima šta su nam alati u borbi protiv nelegalne prodaje jakih alkoholnih pića - kaže Ivan Urošević, predsednik Grupacije za rakiju.
 
Ministarstvu finansija podneće, navodi Urošević, zahtev i da, prilikom izjednačavanja akciza sa uvoznim pićima, država domaćim proizvođačima omogući neke olakšice, kako bi im olakšala proizvodnju.
 
- Izjednačavanje će morati da se desi, jer je to zahtev EU. Međutim, kada se bude to dogodilo, u Srbiji će se stvoriti još veće sivo tržište. Zbog toga imamo ideju oko subvencija i kako da se olakša domaćim proizvođačima - objašnjava Urošević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija