U fosilu pronađeno najstarije oko na svetu

Izuzetan, 530 miliona godina star fosil sadrži verovatno najstarije ikada otkriveno oko, objavili su arheolozi.
Ostaci izumrlog morskog stvorenja sadrže primitivni oblik oka kakvo se danas može naći kod rakova, pčela i vilinih konjica.
 
Stručnjaci su ga otkrili analizirajući dobro očuvane ostatke člankonošca trilobita pronađenih u Estoniji. Ti preci paukova i rakova živeli su u morima u razdoblju paleozoika, pre 541 do 251 milion godina.
 
Arheolozi su ustanovili da je drevno stvorenje imalo primitivan oblik kompozitnog oka, optički organ koji se sastoji od spleta sićušnih ćelija poznatih kao omatidije, slične onima kod današnjih pčela.
 
Međunarodni tim stručnjaka kaže kako to otkriće sugeriše da se oko malo promenilo u poslednjih 500 miliona godina.
 
Prof. Juan Klarkson sa univerziteta u Edinburgu kaže: "Ovaj izuzetni fosil pokazuje nam kako su rane životinje videle svet oko sebe pre više stotina miliona godina. Ono što je izvanredno je da otkriva kako se struktura i funkcija oka gotovo nimalo nisu promenile u pola milijarde godina."
 
Studija, sprovedena u saradnji univerziteta u Edinburgu, Kelnu i Talinu, objavljena je u naučnom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija