VIDEO: Stranica koja otkriva da li vam je neko hakovao profil

The Pwned Passwords će vas obavestiti o tome da li je vaša stara lozinka ikad bila kompromitovana, a dovoljno je samo da je unesete u pretraživač alata.
VIDEO: Stranica koja otkriva da li vam je neko hakovao profil
Foto: Pixabay
Jednostavno je i dostupno.
 
Inovator Troj Hant koji je osmislio Pwned Passwords, objašnjavajući svrhu alata, rekao je da je u zahtevu da se promeni 'memorisana tajna' najvažnije uporediti je sa 'bliskim vrednostima' za koje se pouzdano zna da se najčešće koriste, koje su očekivane ili zbog svoje jednostavnosti kompromitovane.
 
Prošle sedmice je objavio listu s više od 500 miliona 'provaljenih' lozinki.
 
A kako tačno radi? Alat vam ne šalje čitavu lozinku, nego samo prvih pet znakova i taj niz upoređuje s ostalim lozinkama u sistemu.
 
Ipak, ako i postoje podudaranja to ne mora značiti da je račun kompromitovan, nego samo da još neko koristi istu lozinku, piše CNET.
 
Ovakvi alati postaju sve popularniji, pogotovo nakon objava velikih kompanija, poput Yahooa i Equifaxa, o ogromnom broju računa koji su hakovani. Yahoo je prošle godine objavio da je 2013. hakovane čak tri milijarde računa što je najveći hakerski napad ikad. Equifax je prošle godine objavio da su hakeri ukrali informacije o imenima, adresama, kreditnim karticama čak 143 miliona Amerikanaca.
 
Važno je napomenuti da Pwned Passwords pretražuje informacije samo o tome da li je vaša stara lozinka bila provaljena dok je bila aktivna na nekom od vaših računa. Ako je vaša lozinka dovoljno duga i unikatna, kako se i preporučuje da bude, verovatnoća da neko ima istu je minimalna. Zato ako Pwned otkrije podudaranja, imate razloga za zabrinutost.
 
Nije preporučljivo proveravati sigurnost trenutne lozinke bilo kojeg ličnog računa, jer nikad nije sigurno takve podatke deliti s trećom stranom, makar se radilo o ovakvom alatu.
 
  • Deki

    10.03.2018 15:02
    Ni slucajno to.ne raditi! Ni slucajno ukucavati svoje passworde da vam "provere" da li je kompromitovan pass! Upravo ga kompromitujete na ovakvim sajtovima!
  • HA!

    10.03.2018 14:44
    Klasičan pishing.
    Vi upišete "samo" password, a oni vam iz widgeta za stratiatiku posetilaca vide email google naloga uredjaja sa kog pristupate, i tako lepo dobiju i username i password.
  • strava

    10.03.2018 09:34
    ne da mi je muka od svih tih "nemoj ovo, jer će ono". Selekcija, filtriranje... Od velikog brata svi imamo e migrene. Treba nam jedna "e-apateka" i, lepo, deleted-completed.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija