Komunalne usluge ubuduće će moći da pružaju i privatnici

Usluge kojima su se do sada bavila javna komunalna preduzeća, poput javne rasvete, održavanja puteva ili vodosnabdevanja, ubuduće će moći da pružaju ali i da naplaćuju privatne firme.
Time se otvaraju vrata za povećanje cena nekih usluga ukoliko ugovorima o koncesiji ili javno-privatnom partnerstvu država privatniku da odrešene ruke da upravlja sektorom koji je dosad bio u nadležnosti lokalnih samouprava. 
 
Kako piše "Blic", to je predviđeno novim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji bi Skupština trebalo da usvoji po hitnom postupku. Hitnost je uslovljena zahtevom Brisela koji traži da standarde u ovoj oblasti uskladimo sa onim koji važe u Evropskoj uniji, gde je jasno definisano da u komunalnim delatnostima ne može da postoji monopol države. 
 
To praktično znači da će pod jasno definisanim uslovima, putem koncesije ili javno-privatnog partnerstva, već od naredne godine privatnici moći da uđu u sistem vodosnabdevanja, javne rasvete, održavanje javnih površine, proizvodnje i distribucije toplotne energije i obezbeđivanju javnog osvetljenja. Oni će moći i da održavaju ulice i puteve, ali i da upravljaju pijacama pa čak i grobljima, i da za sve to dostavljaju račune.
 
Ono što im je ograničeno, to je da ne mogu od lokalnih samouprava da preuzmu javni prevoz trolejbusom i tramvajem, ali i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda. 
 
Izvor "Blica" iz Vlade tvrdi da je ovaj zakon neminovnost i pored toga što postoji bojazan da može da dovede do poskupljenja nekih komunalnih usluga.
 
"Privatni kapital može da investira u komunalne oblasti i da znatno poboljša kvalitet usluga. Ali taj kvalitet mora da se plati, pa je logično da može da dođe i do povećanja nekih cena. Ono što je važno, to je da je data mogućnost građanima da, ukoliko su nezadovoljnim uslugama, mogu od lokalne samouprave da traže da se promeni firma s kojom je sklopljen ugovor. Zasada veliko interesovanje privatnika postoji za vodosnabdevanje jer je tu sistem naplate najveći. Država više ne može da subvencioniše javna preduzeća i zato je ovaj zakon neophodan", objašnjava sagovornik ovog dnevnog lista.
 
Sa druge strane, stručnjaci tvrde da bi država od Brisela trebalo da zaštiti resore od javnog interesa.
 
"Ovo znači da sutra vodu kupujemo od privatnika. To možda i nije loše, ali ako država definiše uslove pod kojima on vodu može da prodaje", kaže konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija.
 
Podsetimo, Zakon o komunalnim delatnostima doneće još jednu novinu a to je da će građani Srbije prvi put biti u mogućnosti da kao korisnici komunalnih usluga, koje su uvek u obavezi da plate, sada dobijaju priliku i da se izjasne o tome da li su njima zadovoljni ili ne. Više o tome OVDE.
  • Ivan

    14.12.2016 20:55
    To znači da u ovoj državi ni vazduh neće biti naš... Likovi sa novcem opljackanim u javnim preduzećima će ista ta preduzeća i kupiti... Sve što su generacije stvarale, prodaje za šerpu ribe... Izvinjavam se, poklanja se.... I sada zamislite budućnost vas i vaše dece... Radićete za 200 evra kod nekog tajkuna. Taj tajkun će biti vlasnik vodovoda, čistoće, groblja... Placacete račune mnogo skuplje da bi oni bili još bogatiji. Privatni izvrsitelji će vam pleniti kuće jer niste platili grejanje a niste platili jer vam plata kasni 5 meseci. Izmislili su lanac koji će od vas napraviti robove.. I dalje cutite... Kao logoras u Ausvicu. Jedan nacista vodi na pogubljenje hiljade. Izvinjavam se žrtvama zbog poredjenja koje je možda neumesno
  • smeće

    14.12.2016 15:36
    Šta, otpad i reciklaža ništa?
  • Podbara

    14.12.2016 14:49
    Privatizovali mater svoju!

    Na izbore ću izaći kad neko obeća nacionalizaciju svega što su nam očevi ostavili, a izdajnici (ne naroda, već društva) u poslednjih 25 godina popljačkali. Do tada, sve je to ista partija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.