Nabavljeno 200 robota za 40 škola u Srbiji

U okviru programa Bitka za znanje počela je velika nacionalna akcija KODigranje koja podrazumeva opremanje svih osnovnih škola u Srbiji različitom IT i robotičkom opremom.

Za početak nabavljeno je 200 robota za 40 škola, a oko 1.000 učenika će biti uključeno u akciju.

Osim nabavke opreme u akciji KODiranje predviđena je i obuka za nastavnike da modernu opremu koriste kao nastavno sredstvo kako bi deci pružili kvalitetno obrazovanje, kao i organizaciju takmičarske lige u kojoj će, sa svojim timovima, učestvovati sve škole kojima je oprema donirana.

Organizatori su pozvali sve zainteresovane osnovne škole u Srbiji da se za učešće u prvoj fazi akcije prijave do 25. januara. Program Bitka za znanje pokrenuo je Fond B92 a ideja je da se dobra praksa Instituta za inovativnost i razvoj mladih iz Hrvatske, koji je potvrdio da robotika i kodiranje daju brze i atraktivne rezultate kroz igru, prenesu u Srbiju.

Nenad Bakić, pokretač Croatian Makers lige u Hrvatskoj prvi je donator Bitke za znanje i KODigranja, a on je projekat podržao sa 13.000 evra, a od tog novca nabavljeno je 200 robota za 40 škola. "Nadam se da će donatori iz Srbije brzo reagovati i da ćemo nastaviti onako kako predviđamo, a to je da u prvom delu u drugom polugodištu uključimo oko 200 škola i da nabavimo oko 1.000 robota, znači još 800 robota", rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Pomoćnica ministra prosvete zadužena za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković izrazila je podršku Ministarstva prosvete akciji Bitka za znanje. "U ovoj akciji prepoznajemo najmanje dve značajne komponente reforme koju Ministarstvo sprovodi, a to su digitalna pismenost i preduzetničke kompetencije", rekla je Nedeljković.

Predviđeno je da u akciji KODigranja u dve naredne školske godine sve škole u Srbiji dobiju robote.

  • ija

    12.01.2017 03:21
    Ne shvatite me pogresno, ali..
    Molim Vas da me ne shvatite pogresno,ali da li je logicno da drzava koja nema para da kupi kredu/sapun/WC papir/lenjir ili plati komunalije za skolu ulaze u robote. Sramota je u kakvom su stanju nase skole. I to ne govorim o Novom Sadu, koji ipak pruza bolje uslove od skola u okolini. Ova vest bi me veoma obradovala da ima smisla, ali sve mi se cini da OPET neko pere pare na stetu dece, nastavnika i budzeta.
  • Vanja

    11.01.2017 23:10
    Pozdravljam ovakve akcije. Naravno da na ovakvu vest nema puno reagovanja. Mislim, nije udario autobus u zid (ogradu!) Cecine kuće pa da nekoga interesuje. Tužno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.