Školske uniforme - borba protiv nejednakosti ili bacanje para?

Osnovci i srednjoškolci u Srbiji, od septembra bi u školske klupe mogli da sednu u novim uniformama.
Kako piše RTS, uvođenje obaveznih đačkih kecelja podržalo je više od polovine đaka i roditelja. Ipak, odluku o tome da li će đaci od septembra biti u školskim uniformama ili ne odlučivaće na kraju Ministarstvo prosvete. Pre toga, o tom pitanju izjašnjavali su se i roditelji. Za i protiv, sa argumenatima i bez njih, diskutovalo se na školskim odborima. Da li je uniformisanje pitanje discipline ili, kako se čulo, gušenje dečje individualnosti, samo su neka od pitanja koja su se postavljala.
 
"O kakvoj individualnosti govorimo kada smo je svi mi kao roditelji izgubili, a deca pogotovo? U ovom sistemu je to besmisleno komentarisati", kaže jedan roditelj. 
 
Drugi pak navodi da ne moraju svi da se slože oko svega. Pojedini smatraju da su uniforme praktične i poželjne za decu. Đacima se ideja uglavnom ne dopada. Starijima je važniji stil, a mlađi čekaju odluke roditelja. 
 
"Među starijim devojčicama postoji problem jer se one oblače prilično neprimereno i tako dolaze u školu, oblače se zaista pogrešno, nose majice sa bretelama i slično", kaže učiteljica Olgica Dimitrijević.
 
Uz stav protiv, čuje se i pitanje koliko bi uvođenje uniformi moglo da košta. S druge strane, kupovina "odeće u trendu" – patika od deset i više hiljada dinara – nije predmet spora, nasuprot najavi će jedna đačka kecelja koštati manje od 1.000.
 
Direktorka OŠ "Svetozar Marković" iz Kragujevca Tatjana Marinković kaže da su đaci nižih razreda te škole pre par godina nosili uniforme.
 
"To nije bilo skupo i daje odgovor na sva pitanja kolika će biti njihova cena", napominje Marinkovićeva. 
 
Sociolog Cvijeta Jovanović kaže da roditelji imaju pravo da pitaju ko će to finansirati. 
 
"Ako time želimo ili mislimo da ćemo gušiti nejednakosti, koje su očigledne, mislim da efekat neće biti dobar, odnosno neće se postići cilj", smatra Jovanovićeva. 
 
Kecelje su obavezne u najprestižnijim školama u svetu. Ideja je da i đaci učestvuju u njihovom osmišljavanju. 
  • Kaligula

    26.03.2017 11:31
    Deca mi nece ici u skole u Srbiji. Verujte mi nije to tako mnogo skuplje od skolovanja ovde a 100x kvalitetnije i normalnije. Ova drzava je pakao...
  • eto odgovora

    26.03.2017 11:11
    "O kakvoj individualnosti govorimo kada smo je svi mi kao roditelji izgubili, a deca pogotovo?"
    Ljudsko bice bez individualnosti, polazis od sebe, pa ti se samo cini da su je svi izgubili. Da si imala, ne bi ni izgubila. To se ne nalazi na ulici, pa da se tako i izgubi. S tim se rodi, pa se gaji u porodici u mladosti, pripada manjini izabranih, a nalazimo se u vremenu gde je sramota strcati po dobrom, vremenu vladavine mediokriteta, negativne selekcije i osvete losih djaka.
    I prestanite da poredite neke skole u svetu sa izvajanim osmisljenim uniformama i obucom, kvalitetnih materijala, kompletno opremljenim od glave do pete, sa ovde osmisljenim sintetickim krpetinama koje se nabace preko glave.
  • mile

    26.03.2017 11:01
    Pitanje skolskih uniformi je tipicno politicko pitanje gde argumenti za i protiv ne donose nista bitno ni znacajno ali zato gadjaju svakodnevni zivot velikog dela populacije. To sto neki misle da ce uniforme da promene decu i drustvo je cisto zamlacivanje, kao kada bi zakonom uveli da svako na ulici mora da vice 'dobar dan' kada sretne nekoga drugog. Ali jedno je sigurno, a to je da bi uvodjenje uniformi znacilo tendere za dizajn i prodaju uniformi, redovan biznis za prodaju nekoliko uniformi godisnje po detetu i zeleno polje za mito i korupciju. A svi znamo kako to nasi politicari vole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija