Sve više stanova ide na doboš jer građani ne mogu da otplate kredit

Sve je više stanova, kuća, poslovnog prostora i njiva za koje su banke zbog neplaćanja rata kredita pokrenule hipoteke.
Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za desetak godina, koliko postoji ova institucija, preuzela je plaćanje za 1.300 dospelih kredita. Do sada je prodato oko 240 nepokretnosti kao krajnja mera zbog bezizlazne situacije u kojoj su se dužnici našli, piše Politika. Ipak, činjenica je da je sve više onih koji imaju problema u otplati stambenih pozajmica jer je, samo u poslednje dve godine, njihov broj udvostručen.
 
Kod NKOSK-a je osigurano 90.000 kredita vrednosti 3,35 milijardi evra. Ovakvi krediti čine svega 1,45 odsto osiguranih pozajmica pa u NKOSK-u kažu da je reč o malom broju dospelih kredita u odnosu na ukupan portfolio.
 
Tačnih podataka koliko je aktiviranih hipoteka u Srbiji zapravo nema, zato što nisu svi krediti osigurani kod NKOSK-a. Oni osiguravaju stambene zajmove, ali ne i kredite za biznis kod kojih je neko kao sredstvo obezbeđenja davao stan, kuću, poslovni prostor...
 
"Imajući u vidu da banke već duže od 10 godina odobravaju kredite koji su obezbeđeni nekretninama, ljudi su sve više zainteresovani za ovakvu kupovinu, pre svega zbog moguće niže cene u odnosu na tržište. Činjenica je da kod ovakvih kupovina nema troškova agencije za promet nekretnina. I pravna sigurnost je izvesna, imajući u vidu da nepokretnost oglašava i prodaje banka", kažu u jednoj banci za "Politiku".
 
Tražnja uglavnom zavisi od lokacije i cene, manje od stanja u kojem se nekretnina nalazi. Beograd i Novi Sad uvek su traženiji, kao i Vojvodina u celini, posebno kad je u pitanju poljoprivredno zemljište.
 
Cene su tržišne i uvek se baziraju na procenama sudskih procenitelja. Koriguju se u zavisnosti od toga koja je aukcijska prodaja po redu i ne mogu biti niže od 60 odsto od procenjene vrednosti nekretnine. 
 
Sajt "Doboš", za razliku od specijalizovanih sajtova banaka za prodaju nekretnina, samo oglašava njihovu prodaju, ali se ne bavi posredovanjem.
 
Trenutno se na ovom protalu oglašava prodaja 1.016 nekretnina. Najviše je stanova - 570, a ima i 228 poslovnih prostora. Objavljeno je i 159 oglasa za prodaju zemljišta. Najveći broj nekretnina nalazi se u Beogradu (158), zatim u Novom Sadu (62), Nišu (50) i Subotici (30). Prosečna vrednost stambenih nepokretnosti je oko 39.640 evra, poslovnih 178.272 evra, a zemljišta 51.364 evra.
 
"Naše statistike kažu da naš sajt najviše posećuju korisnici koji su zaposleni u privatnim preduzećima, njih je 26,9 odsto. Veliki broj njih su i preduzetnici, penzioneri, zaposleni u javnim preduzećima, poljoprivrednici i studenti. Kupci su, pravna lica, budući da su na javnoj prodaji i opreme i mašina za određene specijalizovane oblasti ili industrije, poput ugostiteljstva. Fizička lica, s druge strane, najviše su zainteresovana za nekretnine, ali i za kategorije koje se vode kao "ostalo", gde mogu pronaći nameštaj, aparate, pokućstvo...po povoljnijim cenama", kažu sa ovog sajta za "Politiku".
 
Još dodaju da su prodavci najčešće banke, kao i stečajni upravnici i izvršitelji.
  • Stefan

    17.08.2017 22:07
    Pronasao sam vrlo interesantant tekst na temu kupovine nekretnine na licitaciji, pa koga zanima, preporucujem da pogleda: http://budiupravu.blogspot.rs/2016/08/kupovina-na-licitaciji_30.html?m=1
  • dve krajnosti

    17.08.2017 15:32
    Sada nas svet neće morati da ide u tamni vilajet rupu bez dna sa visokom planinom koja dotiče nebo da bi bio nešto za šta nije predodredjen..
    Sedi di si ni za disi nisi je izreka koja pokriva mnoge naše situacije.
  • Milos

    17.08.2017 14:48
    @Kokakole Eno Miroslav Bogicevic (Farmakom), kaze da su krediti super. On ni ne vraca rate, duzan je bankama ono 300 milona evra i zivi opusteno u svojoj vili, izvrsitelji ga zaobilaze. Cak sta vise, svaki tajkun ce ti reci da su krediti super, a to sto stoka siromasna trpi svasta, to je stanje mozga ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija