Burno u Skupštini, usvojeni uslovi pod kojima stranci mogu da kupuju zemlju

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će, kako tvrde u vlasti, građanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.
Navode da se tim zakonom sprečava potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem, pre 1. septembra, kada počinju da važe odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojima se prava građana zemalja EU o kupovini poljoprivrednog zemljišta izjednačavaju sa pravima državljana Srbije.
 
Izmenama zakona predviđeno je da građani EU mogu da kupe najviše dva hektara poljoprivrednog zemljište pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju. Utvrđeno je i da državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od 10 kilometara od državne granice, kao i da izmene zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a da zakon počne da se primenjuje od 1. septembra.
 
Opozicija: Vlast obmanjuje javnost
 
Poslanici opozicije ponovili su da se izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu obmanjuje javnost, jer će i nakon njihovog usvajanja biti moguća prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima. Kritiku opozicije tokom rasprave u parlamentu odbacio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, navodeći da su izmene neophodne da bi se popravile "problematične" odbredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i istakao da se na taj način popravljaju stvari u interesu Srbije.
 
Poslanik Đorđe Vukadinović se izjasnio za suspenziju SSP, navodeći da se ovim izmenama zakona "baca prašina u oči" i da je poenta da se povrati ranije prodato državno poljoprivredno zemljište.
 
Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je da su predložene izmene zakona "marketinška obmana SNS-a da se sprečava prodaje zemlje strancima". "Centralni problem u Srbiji nije problem davanja zemlje fizičkim licima, već korišćenje državne poljoprivredne zemlje", kazao je on i naveo da lokalne samouprave već izdaju u zakup 30 odsto državne zemlje domaćim i stranim tajkunima.
 
Nedimović mu je odgovorio da rasprava nije besmislena, da su je tražili poljoprivrednici i da Vlada kao prioritet smatra da se poprave stvari koje su u SSP ostale nedorečene.
 
Povodom pitanja pojedinih poslanika o koristi SSP-a, ministar je kazao da će za mesec do dva biti raspisan prvi poziv za IPARD sredstva koji će koristiti poljoprivredni proizvođači za svoje projekte, podsetivši da nakon potpisivanja SSP-a nema više ni redova za vizu za putovanje u zemlje EU.
 
Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je po dosada važećem zakonu bila  zabranjena prodaja zemlje strancima, a da se Zakonom o poljoprivrednom zemljištu to omogućava. "Zbog SSP s uvodi mogućnost da stranci mogu da kupuju zemlju u Srbiji i pokušavate da kažete građanima da to ne radite, a upravo to radite", rekao je Obradović.
 
Prema njegovoj oceni, zakon ima i "dodatnu namenu da ćuti o kupovini srpske zemlje tajkuna, ličnih prijatelja Aleksandra Vučića kao što su Tenis i Al Rafaved".
 
Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević je, osvrćući se na polemiku opozicije, podsetio da je vlada Vojislava Koštunice ispegovarala SSP i ratifikovala ga u novembru 2007, dok je Božidar Đelić naredne godine samo potpisao. "Oni se sad ponašaju u stilu da nam ne dozvoljavaju ni da ispravimo njihove greške, a u skladu sa obećanijma koja su davali 2000. godine, zemlja bi pripala onima koji je obrađuju, a ne onima koji je obrađuju u stilu MK grupe, Delte", rekao je Rističević.
 
Tokom rasprave u više navrata burno se polemisalo, a izrečeno je i nekoliko opomena opozicionim poslanicima. Radoslav Milojičić i Goran Ješić iz DS su dobili dve opomene, a jednu opomenu dobio je i šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović. U raspravu se iz poslaničke klupe uključila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je odbacila kritike o tome da se izmenama i dopunama obmanjuje javnost i navela da opozicija ume samo da kritikuje: "Da nema Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke vi ne bi imali političke ideje".

Predsedavajući parlamenta je tokom uzavrele atmosfere više puta određivao pauzu od po nekoliko minuta.
  • Mirko

    29.08.2017 07:15
    @VladaN
    Ako ne znaš činjenice iz istorije, bolje je da ćutiš.
  • Zgrožen "srpstvom"

    29.08.2017 06:51
    E, nesretni poslanici...
    A jednog dana, pored vikendice istog tog poslanika koji je digao ruku, osvanuće na komšijskom zemljištu hala koja neće biti proizvodna, već skladišna.
    Skladište opasnih materija.
  • Gandalf

    28.08.2017 23:58
    E ovo je primer nepatriotske vlade...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.