Zašto nam i dalje traže dodatne papire na šalterima?

Kada je korisnik novosadske filijale RFZO-a razbio stakla, nagađalo se da ga je iznervirala procedura i čekanje.
To nije opravdalo njegovo ponašanje, ali je dalo povoda da se proveri kako se sprovodi Zakon o opštem upravnom postupku koji se primenjuje od juna, prenosi RTS
 
Trebalo bi da omogući da se podaci, koji se nalaze u službenim evidencijama, razmenjuju po službenoj dužnosti i da se više ne traže od građana.
 
"Fali ti jedan papir" (FT1P) trebalo je već da ode u legendu, bar se tome nadaju oni koji rade na unapređenju elektronske uprave. Građani su, čini se, najglasnije sudije.
 
"Danas je peti dan kako se šetam iz jedne ustanove u drugu, jedni kažu da idem kod notara, notar kaže da idem nazad u opštinu, u opštinama me šalju u socijalnu pomoć, socijalna pomoć nazad na biro", kaže jedna građanka.
 
Pet dana godišnje – procena je da će građani toliko uštedeti kada se u jednoj bazi podataka nađu sva potrebna dokumenta.U lokalnim samoupravama prosečno čekanje bilo je između 14 i 16 minuta, na šalterima MUP-a između 26 i 36 minuta. Rekorderi u brzini izdavanja su izvodi iz matičnih knjiga.
 
"Evidencije o državljanstvu građana Republike Srbije su u postupku objedinjavanja u centralni sistem i očekuje se da do kraja i ona budu u tom centralnom sistemu e-uprave, tako da će organi u potpunosti biti u mogućnosti da ne zahtevaju od građana sve isprave ili od drugih organa da im se dostavljaju poštom", kaže Goran Aleksić, načelnik opštih poslova u Kragujevcu.
 
Oko 50 jedinica lokalne samouprave smanjilo je čekanje na šalteru. Plan resornog ministarstva je da do kraja godine to bude slučaj u 90 odsto njih.
 
"Da bi zapravo postojao jedan šalter na kojem može više stotina različitih zahteva da se ispostavi potreban je dalji rad – pravni, organizacioni, logistički, kadrovski. Tako da prava mera uspeha neće biti broj šaltera nego broj dokumenata koji se nije tražio od građana", rekao je Dražen Maravić iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
 
Pravilo da se po rođenu deteta prijava imena, prebivališta roditelja kao i da se upis u knjigu rođenih obavi u porodilištu, zaživelo je u praksi.
 
Podsetimo, nepoznati muškarac porazbijao je 18. septembra oko 10:30 časova stakla na ulazu u novosadsku filijalu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na Žitnom trgu. Prema navodima svedoka, ovaj građanin je bio vidno besan zbog toga što nije uspeo da overi zdravstvenu knjižicu - jer mu je nedostajao jedan papir.
  • Dragan

    24.09.2017 20:27
    @zla..
    Nek mi neko objasni kako npr funkcionise salter sala u banci intesi a ne moze npr u supu.
    Isti narod, isti grad, isto godiste sve isto, ovi rade, stranke se smenjuju, a ovamo kolaps.
    Ovi tiho pricahu, obracaju se sa vi, a ovi podizu ton i sa vama su na ti.
  • Dragan

    24.09.2017 19:01
    @zongler
    Sećaš li se da smo i mi tako oterali bagru? Pa je došla ista bagra pod drugim nazivima.
  • Zla..

    24.09.2017 18:21
    Salteri
    Šalteri su poslednja "stanica" primene nekih Zakona koji se donose na vrhu: zdravstveni, poreski, administrativni..... Oni "mudraci"koji sve te nebuloze donose, nisu u koži onog na šalteru koji sve to mora da primeni u direktnom kontaktu sa korisnikom i zato ih baš briga.. Znači, taj na šalteru je izmedju čekića i nakovnja.Zamislite sebe u toj ulozi, kad te udaraju i šef i korisnik. Uzgred, ne radim na šalteru nego, naprotv, onaj koji se prekrsti pre nego što mu pridje. Ali, pokušavam da razumem....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.