VIDEO: Sutra nastavak saslušanja Mladića

Saslušanje Ratka Mladića u Specijalnom sudu prekinuto je zbog izuzetno teškog psihofizičkog stanja u kojem se nalazi haški optuženik. Nastavak saslušanja očekuje se sutra, nakon što se ponovo obave neophodni lekarski pregledi.
Saslušanje Ratka Mladića u Specijalnom sudu prekinuto je zbog izuzetno teškog psihofizičkog stanja u kojem se nalazi haški optuženik. Nastavak saslušanja očekuje se sutra, nakon što se ponovo obave neophodni lekarski pregledi. Kako saznaje "Blic", osumnjičeni za ratne zločine 1995. godine u Bosni i Hercegovini nije mogao da govori o svojim ličnim podacima.

"Ratko nije mogao da sastavi ni celu rečenicu, teško govori i teško se kreće, a ovde je došao sa punom kesom lekova. Ignorisao je sudijina pitanja i okretao se ka Brunu Vekariću koji mu je očito vrlo antipatičan i komentarisao je Vekarićevu bradu", kaže advokat Ratka Mladića, Miloš Šaljić.

Prema njegovim rečima, Mladić je na saslušanju više puta ponovio da ne priznaje Haški sud. Takođe, priznao je da je u trenutku hapšenja kod sebe imao dva pištolja, ali nije hteo da ubije decu koja su došla da ga hapse. Mladić se zahvalio svom advokatu što je prethodnih godina pazio na njegovu porodicu, što govori o tome koliko je dobro informisan.
"Ratka ne treba voditi u Hag, jer je on teško bolestan i neophodno mu je lečenje u specijalnoj ustanovi", dodao je njegov advokat.

Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine potvrdio je da će se saslušanje nastaviti sutra, ali i dodao da je Ratko Mladić veoma komunikativan. Na pitanje zašto je onda saslušanje prekinuto, Vekarić je rekao da ne bi ulazio u detalje.

Ranije danas, Vekarić nije hteo da odgovori novinarima kako Mladić sada izgleda čak ni da podseti koliko ima godina.

Saslušanje je počelo u 19.30 časova, pred istražnim sudijama Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milanom Diplarićem, u prisustvu zamenika tužioca za ratne zločine Dragoljuba Stankovića. Mladića su pre toga pregledali lekari.

Mladić je danas oko 16 sati doveden iz Bezbednosno-informativne agencije u Specijalni sud, nakon što je rano jutros uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Homen: Mladić u toku dana pred istražnim sudijom

Koordinator Vlade Srbije za odnose sa javnošću Slobodan Homen izjavio je ranije danas da će Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu doneti odluku da li su ispunjeni uslovi za izručenje Mladića nakon saslušanja.

Mladić će imati pravo da uloži žalbu, a cela procedura može da traje do sedam dana. Posle završetka postupka po žalbi, predlog za izručenje upućuje se Ministarstvu pravde, koje će doneti odluku i dati konačnu reč da li se dozvoljava izručenje Haškom tribunalu.

BIA i policija neće uzeti nagradu za Mladića

 

Homen izjavio je večeras Tanjugu da niko od pripadnika službi bezbednosti i policije neće uzeti ni cent od 10 miliona dolara nagrade koja je predviđena za informaciju o skrivanju Ratku Mladiću, koji je danas uhapšen.

"Hapseći Mladića oni su samo radili svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom", naglasio je Homen.

Prema njegovim rečima, tek treba da se utvrdi da li je neko od građana pomogao u lociranju Mladića.

Vlada Srbije je krajem oktobra prošle godine povećala nagradu sa pet na deset miliona dolara koja bi dovela do hapšenja najtraženijeg haškog begunca.

  • janko

    27.05.2011 16:14
    deca
    uh uh uh, sto je postao brizan, nije hteo da pobije decu.... samo sto nije zaplakao i rekao: dosta je bilo u srebrenici. ispunio sam kvotu za najveceg zlocinca u europi posle II svetskog rata.
  • e sve neke

    27.05.2011 06:31
    neobavestene osobe
    Celo SELO nije znalo za njega, sada sta rade, na ulazu u selo na tabli obavestenja o imenu sela
    STOJI NATPIS RATKO HEROJ
  • saxi

    26.05.2011 23:51
    zbunjen
    Nikada se nisam osecao zbunjeno kao danas.Pre svega zato sto sam se nadao da nikade nece biti priveden.Posle sam se iznenadio jer nisam osecao nikakvu nelagodu zbog toga.Veci tlak sam imao kad su uhapseni Martic,Sljivancanin,Milosevic pa i Karadzic.Danas nista,kao limunada kao sto kaze pikac u Vratice se rode.
    Jednostavno je moralo tako da bude.Visilo je u zraku i mozda sve ovo dozivljavam kao pikac limunadu.Ono sto mi je zapalo za oko je neuobicajena gestikulacija i zamuckivanje Predsednika Tadica.Ne secam se da je bio napetiji i da je napravio vise gresaka nego danas.I sto bas da on prihvati teret na sebe,mogao je i Bruno ili Vukcevic.
    Jako smrdi cela situacija.Uhapsen kod rodjaka,ziveo u memljivoj sobi,godinama nije palio svetlo niti dizao roletne,pun sto hrane,pica na stolu,niko ga nije vidjao,koristio lazno ime,radio na gradevini,imao licnu i vojnu knjizicu na ime RM,dva pistolja.Ogorceni seljani tvrde da im je podmetnuto,zabranjuju snimanje i cupaju kablove novinarima,postavljaju traktore na put i traze preimenovanje sela u Mladicevo.
    Nidje veze sto bi rekli sokocani,moji saborci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.