EK šalje tim za procenu štete u Srbiji

Evropska komisija sutra šalje u Srbiju tim za procenu štete od nepogoda koje su zahvatile veći deo zemlje, dok se veliki broj evropskih država priključio pomoći u ljudstvu i tehničkoj opremi.
Evropska komisija sutra šalje u Srbiju tim za procenu štete od nepogoda koje su zahvatile veći deo zemlje, dok se veliki broj evropskih država priključio pomoći u ljudstvu i tehničkoj opremi.

Pomoć je već pristigla iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske a Sjedinjene Americke Države donirale su 100.000 dolara, objavljeno je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. Očekuje se dolazak Timova za spasavanje iz Nemačke, Austrije, Češke, Belorusije, Francuske, Makedonije, kao i helikopteri sa timovima iz Mađarske i Slovenije.

Ruska Federacija poslala je tim od 76 spasilaca sa opremom, dva specijalna vozila, 10 čamaca i humanitarnu pomoć. Pomoć je odmah upućena na teritoriju Obrenovca, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Slovenija je poslala tim civilne zaštite za spasavanje sa pumpama visokog kapaciteta od 19 ljudi i dve pumpe, angažovani su na ispumpavanju vode u termoelektrani Obrenovac.

Bugarska je uputila  dva vatrogasna vozila sa 10 motornih pumpi, jedno vozilo za ispumpavanje vode opremljeno sa pet pumpi,  minibus opremljen sa pet pumpi, vozilo opremljeno sa šest pumpi i dva motorna čamca za spasavanje.

Pomoć iz Bugarske stigla je u Jagodinu, navodi MUP i dodaje da je Hrvatska poslala tim za prečiščavanje vode i tim sa pumpama velikog kapaciteta.

Po naređenju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, letom preko Ukrajine i Rumunije, u Srbiju stižu dva heikoptera MI-8 sa po šest spasilaca i tri motorna čamca, rekao je danas Tanjugu savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Đurić je dodao da će iz Belorusije u ponedeljak u Srbiju sleteti transportni avion IL-76 sa četiri agregata od 100 kw, 20 generatora, 30 pumpi, 20 šatora za po 20 ljudi, 5.000 ćebadi i 20.000 mesnih konzervi.

Srbija će aktivirati sve raspoložive mehanizme kako bi se iskoristila sva sredstva koje je Evropska unija predvidela za urgentnu pomoći, za borbu protiv poplava i saniranje njenih posledica, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović.

Kako je saopštila Vlada, Joksimovićeva je danas na sastanku s predstavnicima Kancelarije za evropske integracije dogovorila da Srbija u najskorijem roku uputi zahtev EU za korišćenje sredstava u okviru fonda solidarnosti koji Srbiji, kao zemlji kandidatu, stoji na raspolaganju.

Ta sredstva biće iskorišćena za obnovu ključnih infrastrukturnih objekata, privremeni smeštaj za ugrožene kategorije stanovništva, zaštitu posebnih kulturnih i nacionalnih dobara i sanaciju ugroženih područja.

Srbija je ranije uputila zahtev i dobila deo konkretne pomoći preko Centra za reagovanje u urgentnim situacijama Evropske komisije, a očekuje se i dodatna pomoć, u vidu hitno neophodnih tehničkih sredstava, ističe se u saopštenju.

  • 17.05.2014 15:25
    Ja ovde nista vise ne razumem!
    Prvo EU pre dva dana da informaciju da ce Brisel aktivirati svoje mehanizme za pomoc Srbiji i BH.
    Sad pisu da ce sutra poslati procenitelje stete.

    Moje pitanje: Sta su KONKRETNO uradili?
    Gde je ta prva, neophodna pomoc. Procena stete i kasnija pomoc je takodje vazna, ali pomoc ODMAH je nesto od neprocenjive koristi.

    Ipak su Rusi prvi dosli. Da kraci je to put - daleko je Brisel

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.