FOTO: Studenti uz pivo i igre obeležili Nacionalni dan studenata

Nacionalni dan studenata, 4. april, obeležen je danas u kampusu novosadskog univerziteta.
Oko 500 studenata koji su se okupili kažu za 021 da su došli da uživaju u lepom danu i da piju.
 
Iako se 4. april obeležava u znak sećanja na Žarka Marinovića, studenta prava koji je poginuo 1936. godine u demonstracijama protiv vlade Milana Nedića, studentima Univerziteta u Novom Sadu njegovo ime, a i ovaj datum, ne znače mnogo.
 
Za većinu mladih današnji dan predstavlja dobru priliku da se zabave i odmore od ispitnog roka koji je u toku. Upitani da li znaju zašto se obeležava Nacionalni dan studenata, uglavnom su odgovarali da ne znaju ili da se proslavlja kako bi pili pivo, pokazala je anketa 021.
 
Isto je važilo i za pitanje ko je bio Žarko Marinović, na koje su odgovarali da ne znaju. Opet, neki su ga povezali sa studentskim demonstracijama 1996/1997. pa su odgovarali da je "to bio tip koji je poginuo u demonstracijama protiv Miloševića", dok je za jednog studenta Žarko Marinović bio "lik koji igra slagalicu".
 
Deset najsrećnijih studenata ove godine imaće priliku da otputuje u Paraliju na koncert Svetlane Cece Ražnatović, zbog čega je najveća gužva ispred štanda "Modena travela". Osim turističkih agencija, studenti su imali priliku i da se upoznaju sa radom studentskih organizacija, ali i da se zabave uz di-džejeve, stoni tenis, tvister i poligon "pijanih naočara".
 
  
 
Manjina, koja je umesto zabave izabrala edukativni program, odlučila je da učestvuje u Kviziji. Predsednica Studentske unije Filozofskog fakulteta Dajana Marković za 021.rs kaže da joj je drago što se jedan broj studenata odazvao i na kviz. 
 
"Moram priznati da se prijavilo manje studenata nego prethodnih godina, ali to nije problem. To su uglavnom ljudi koji su učestvovali i na prošlim kvizovima, i drago nam je zbog toga, jer je to dokaz da im je zanimljivo. Svakako bismo voleli da vidimo i neka nova lica u kvizu", poručila je Markovićeva.
 
Program će se nastaviti tribinom "Kako je propao studentski bunt vol.2", koja počinje u 19 časova u SKC "Fabrika". Na tribini će govoriti Srbijanka TurajlićJelena Kleut i Tijana Isoski.
 
Ove godine dan studenata će se obeležiti i 7. aprila, kada će se organizovati memorijalna trka "Žarko Marinović" i takmičenje u uličnom vežbanju.
 
Studenta Žarka Marinovića u demonstracijama 4. aprila 1936. ubio je član profašističke "Organizacije nacionalnih studenata" Slobodan Nedeljković, a koji je nasrnuo na Jovana Šćepanovića. Marinović je pritrčao da odbrani prijatelja, ali mu je Nedeljković zadao dva udarca nožem u leđa, što ga je ubilo. U znak sećanja na njegovu pogibiju, 4. april se od 1954. godine obelažava kao Nacionalni dan studenata.
 
  
 
Autor: Zoran Strika - strika@021.rs
  • Pff

    04.04.2016 22:03
    @Student
    @Student, nemam ni ja, samo se grozim kad vidim da danasnji studenti slusaju Cecu.Ovde se zavrsava svaka rasprava.Pozdrav i tebi i nadam se da si se lepo proveo danas.
  • Sim

    04.04.2016 21:56
    @pff očito ne učiš dovoljno. Jer da imaš prosek, imao bi i stipendiju i budžet. Učini nam svima uslugu i ne smrdi nama što stvarno učimo. Pozdrav od studenta računarske grafike sa 9.97 prosekom.
  • Student

    04.04.2016 18:39
    Da li su komentari realni
    @pff ...Kako misliš mamini i tatini sinovi.....ja sam na e1, imam prosjek 9,41 nemam zaostalih ispita, zaradjujem dodatno tako što radim pola vremena i volim što imam dan na koji mogu da se opustim i provedem sa društvom, a ti uči slobodno, samo nemoj prozivati.

    @seljober... nije se puštala

    @Miki... Zašto se glupiramo? Kome i kada bezrazložno kukamo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti