FOTO: Uklonjen grafit o Stepincu sa ograde oko Vladičanskog dvora

Grafit koji je jutros osvanuo na ogradi oko Vladičanskog dvora, a u kojem su se spominjali Alojzije Stepinac i Ante Pavelić, ekspresno je uklonjen.

Natpis je najverovatnije bio upućen mešovitoj komisiji Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve, koja dva dana raspravlja o katoličkom kardinalu Stepincu. 

Kako su se ranije uverili reporteri 021.rs, grafit je bio ispisan velikim slovima i zauzimao je veći deo zida. Autori su ostali nepotpisani, ali s obzirom da su grafiti sličnog sadržaja i oblika i ranije pisani u Novom Sadu, poslednji na zgradi Novosadskog pozorišta, jasno je da iza njih stoji neka od antifašističkih, levičarskih ili komunističkih grupa.

Sama poruka je glasila "Pavelić i Stepinac su "Milosrdni anđeli" nacističko-ustaško-genocidnih zlotvora, kaži ne fašizmu, trojnom EU-MMF-NATO paktu i kvislinzima".

Povodom ovog grafita ranije se oglasio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je osudio ispisivanje, kako je naveo, grafita mržnje. 
 
Podsetimo da se danas u Novom Sadu u Vladičanskom dvoru nastavljaju razgovori dve crkve u ulozi Stepinca u dešavanjima u Drugom svetskom ratu. Komisija koja zaseda u vezi sa Stepincem se nije oglašavala, a odluku će doneti tek krajem godine. Do tada će održati još dva sastanka, u Podgorici i Slavonskoj Požegi.
  • AA

    17.02.2017 20:28
    kamere
    Pored svih silnih kamera koje stoje na vladicanskom dvoru i na kapiji ne zna se ko je napisao. Ma da...
  • Brane NS

    17.02.2017 09:04
    Toliko puta je pisano o grafitima ako su to uopste grafiti , toliko prica , osuda ispisivanja svega i svacega po gradu i opet nista ne vredi . Sve i jedna skola , obdaniste , ..... je ispisana . Prosto ne mogu da verujem da su gradske vlasti ne mocne a 2021 ce brzo doci i pitam se sa cime cemo docekati i predstaviti grad kulture !? Iskustvo me uci jer imam dovoljno zivotnih godina da se sve moze ako postoji odlucnost i volja . Protiv primitivizma i ne kulture se treba boriti svim snagama kao sto se ratari bore protiv korova , vocari protiv stetocina .
  • M

    15.02.2017 13:16
    Novi Sad
    Kako Vas nije sram da jednog velikog coveka,humanistu kao sto je bio Nikolaj Velimirovic izjednacavate sa zlocincem kao sto je Stepinac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti