"Oko sokolovo": Evo kolike kazne će plaćati Novosađani, stiglo pojašnjenje gradonačelnika

Gradsko veće utvrdilo je visinu kazni koje će izdavati "Oko sokolovo", odnosno sistem "NS patrol", koji počinje da se primenjuje početkom 2023. godine.
"Oko sokolovo": Evo kolike kazne će plaćati Novosađani, stiglo pojašnjenje gradonačelnika
Foto: 021.rs
Za nedozvoljeno parkiranje na ulici ili bilo kojoj drugoj saobraćajnoj površini kazna će biti 5.000 dinara, a za parkiranje na zelenom prostoru 25.000 dinara. 
Međutim, kazna bi mogla da bude i veća, budući da je dodat novi član u odlukama o uređenju grada i o održavanju javnih zelenih površina, po kojem se kazne plaćaju i ako se ne dostave podaci o tome ko je upravljao vozilom u vreme prekršaja. 
 
Izmene ovih odluka naći će se na predstojećoj sednici Skupštine grada.
U predlozima odluka se navodi da će se vlasnik, u ovom slučaju fizičko lice, kazniti sa 25.000 dinara ukoliko u roku od osam dana od dana saznanja za učinjen prekršaj ne dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica kome je omogućeno upravljanje vozilom i dokaz kojim se može utvrditi ko je upravljao vozilom u tom trenutku. Kazne za privatna lica su znatno veće.
 
Iz Kabineta gradonačelnika je tokom popodneva stiglo saopštenje u kojem se obrazlaže uvođenje nove kazne.
 
"Za nepropisno zaustavljanje, odnosno ostavljanje vozila na javnoj površini trebalo bi da odgovara vlasnik vozila. U praksi su učestali slučajevi zloupotrebe od strane dela nesavesnih građana, u kojima se u cilju opstrukcije prekršajnog postupka od strane vlasnika vozila najčešće iznose tvrdnje da vlasnik vozila nije neposredno zaustavio, odnosno ostavio vozilo na javnoj površini, već da je učinilac prekršaja neko drugi, pri čemu po trenutno važećim gradskim odlukama ne postoji obaveza vlasnika da identifikuje osobu za koju tvrdi da je učinilac prekršaja", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da je "u cilju sprečavanja pokušaja izigravanja propisa, predlogom odluke, kao novina, propisan prekršaj za vlasnika vozila koje je zaustavljeno na javnoj površini, ukoliko ne dostavi potpune i tačne podatke u roku od osam dana od dana saznanja za učinjeni prekršaj, o identitetu osobe kojoj je omogućeno upravljanje vozilom i dokaz na osnovu kojeg se na nesporan način može utvrditi da je ta osoba načinila prekršaj". 
 
Iz Kabineta gradonačelnika navode da je slično propisano i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i da se dokazom smatra pisana izjava overena od strane nadležnog organa kojom lice čije je podatke dao vlasnik, odnosno korisnik vozila, potvrđuje da je upravljalo vozilom u određeno vreme.
 
Podsećamo da gradonačelnik Milan Đurić, ranije danas, na pitanja 021.rs, nije mogao da objasni šta znače ovi dodatni članovi.
 
"Ono što znam jeste da je kazna 5.000 dinara za javne površine, odnosno 25.000 za zelene. Ne znam, stvarno, šta je tih 25.000", odgovorio je gradonačelnik na pitanja 021.rs o novim članovima u odlukama koje će se naći pred odbornicima u Skupštini grada. 
"Oko sokolovo", koje će se u Novom Sadu zvati "NS patrol", trebalo bi da startuje 1. januara, ali neće odmah biti pisane kazne. 
 
Gradonačelnik Đurić kaže da se sistem ne uvodi kako bi se građani zastrašili, već da bi se uveo red.
 
Prema predlogu izmena navedenih odluka, kazne za nepropisno pakiranje na javnoj površini za pravna lica je 25.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 10.000 i preduzetnika 15.000 dinara. Uz ovo ide i 75.000 dinara za pravna lica, 25.000 dinara za odgovorna lica u pravnom licu i 50.000 za preduzetnika ako u roku od osam dana ne dostavi dokaz ko je upravljao vozilom u momentu prekršaja.
 
Kazne za nepropisno parkiranje na zelenoj površini za pravna lica je 150.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 25.000 i preduzetnik 75.000 dinara. Dodatno, za zelene površine za nedostavljenje dokaza ko je upravljao vozilom u momentu prekršaja, kazne su za pravna lica je 150.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 25.000 i preduzetnik 75.000 dinara.
 
Napomena: Tekst je izmenjen nakon što je iz Kabineta gradonačelnika stiglo objašnjenje o kakvim izmenama odluke se radi.
  • Neša

    15.12.2022 23:37
    Oko sokolovo
    Prvo gradonacelnik i njegova bratija neka skoone auta sa puta. A drugo, gde he to javna zelena povrsina? U Novim Sadu ne vidim da bas ima trave.
  • Bice bolje

    15.12.2022 22:25
    Šta se smatra dokazom? Da pišem revers kad nekom pozajmim auto ili da ga vodim kod notara da mu uzmem izjavu? Usput piram Parking servis po kojoj logici dodeljuju dozvoljene parkinge za stanarsku parking kartu.? Dobio sam parkinge na 200- 500 m od zgrade gde stanujem ali u prve dve ulice do kojih imam 20-30 m - nisam.Nema logike.
  • Dragan

    15.12.2022 19:08
    Reseno pitanje parkinga
    Prvo su podelili novac i stanove od investitora koji grade kako i gde pozele, nema sokola nema pauka i zatvora za njih. Parking u gradu su resili kupovinom velike kolicine pauk vozila, nego im je i to bilo preskupo, obzirom da je parking servis najveci gubitas pa sada eto i oka sokolova. Nema sta vlast po meri i zelji novosadjana, bahata, korumpirana, kriminalna, najbolje je kriminalcu dati vlast on bar zna kako se stoka goni i u tor uteruje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti