Počinje Dakar, Sagmajster po 11. put na startu

Specijal od Lime do Peska u Peruu označiće start 40. izdanja relija Dakar, desetog koje će biti voženo u Južnoj Americi.
Počinje Dakar, Sagmajster po 11. put na startu
Foto: Pixabay

Organizatori najtežeg relija na svetu spremili su izazovnu rutu dugu preko 8.000 kilometara koja će vozače u pet kategorija voditi kroz Peru, Boliviju i Argentinu.

Reli startuje u prestonici Perua, traje 15 dana, od kojih je jedan slobodan, a završava se u Kordobi. Slobodan dan, 12. januara, vozači će provesti u La Pazu.

Srbiju će na najprestižnijem reliju na svetu predstavljati motociklista iz Subotice Gabor Sagmajster, kojem će ovo biti 11. uzastopni nastup na prestižnom reliju. Sagmajster će voziti svoj KTM sa takmičarskim brojem 89.

- Prvenstveni cilj mi je da stignem na cilj u Kordobi, želja mi je da od 142 vozača budem u top 50, odnosno u konkurenciji privatnih vozača do 10. mesta. Prvih sedam dana vozićemo samo po dinama, po pesku, znam tačno šta me očekuje, imam veliko iskustvo voženja u Arabskim emiratima. Biće jako toplo, moj motor sa karburatorom imaće poteškoća zbog toga, ali se nadam da ću kao i prethodnih godina uspeti sve to da prebrodim i da ću etapu po etapu uspešno doći do cilja - rekao je Sagmajster.

Ovaj Subotičanin je do sada sedam relija uspešno završio (2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2016 i 2017), odustao je 2012 i 2015. a reli je otkazan 2008. Prošli Dakar Subotičanin je završio na 73. mestu u generalnom plasmanu.

Na Dakaru 2018 u srpskom timu će biti još jedan Subotičanin, Zoran Ivanović, koji će brinuti o psiho-fizičkoj kondiciji 46-godišnjeg Gabora.

U konkurenciji motociklista titulu brani Sem Sanderlend, koji vozi za KTM, kompaniju koja je nezaustavljiva na Dakaru u poslednjih 16 godina. Pored Britanca, za favorite se smatraju i njegove timske kolege Matijas Valkner i Tobi Prajs, kao i vozači Honde Đoan Bareda i Paulo Gonsalveš.

Kod automobilista, prošle godine je slavio Stefan Peterhansel, koji je rekorder po broju pobeda. Francuski automobilista, koji brani boje Pežoa, 13 puta je Dakar završavao kao pobednik - šest puta na motoru, a sedam puta na automobilu.

Glavni rivali Pežoa poslednjih godina su Tojota i Mini. Vozači će se boriti u još tri kategorije - kamionima, kvadovima i terenskim vozilima.

  • Triton

    06.01.2018 21:59
    Nepotrebno
    Ako ide o svom trošku onda neka mu je srećno, ali ako to čini o trošku građana Srbije onda je to nepotrebno kada se zna da najveći uspeh koji može da postigne je da završi trku. Mislim da i on sam zna da nema nikakvih šansi. Suviše je težak za taj motocikl.
  • Vlada

    06.01.2018 19:28
    @Zivan
    Zivane, bolje ti razmisli malo o sebi i načinu na koji razmišljaš, možda ti pomogne da budeš pozitivniji, bolji za sebe i svoju okolinu.
    Verovatno se mešaš u sve kao margarin i komentariš i ono o čemu nemaš pojma, ali važno je da ti imaš mišljenje.
    Svaka čast Gaboru, samo napred majstore!
  • Zivan

    06.01.2018 18:40
    Koliko ima smisla stalno učestvovati i uvek završavati na " veoma dobrom 73. mestu..." Očito nema pomaka, neka napravi malo pauzu i porazmisli zašto ne napreduje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.