Svaka peta riba na trpezi "lažna"

Ekološka međunarodna nevladina organizacije "Oceana" utvrdila je da je 19 odsto sve ribe na svetskom tržištu lažno označeno, odnosno da je riba krivotvorena.

To znači da nam oslića prodaju kao bakalar, a vijetnamskog soma umesto škarpine.

Nedavno je Slobodna Dalmacija objavila priču Splićanina kojem je prodavac na ribljoj pijaci pokušao da proda potencijalno otrovnog vijetnamskog soma umesto ribe zubatac. Kilogram vijetnamskog soma u Hrvatskoj košta 30 kuna (oko 500 dinara), a kako je prodavac mislio za sugrađanina da je stranac, pokušao je da mu uvali lažnog zubaca po ceni od 250 kuna za kilogram. Uz to je tvrdio da riba tek što je upecana. Isti Splićanin je na vrlo sličnu situaciju naišao i u jednom velikom hrvatskom prodajnom lancu.

Priča iz Splita potvrđuje najnovije istraživanje organizacije "Oceana" koje je utvrdilo da je 19 odsto sve ribe na svetskom tržištu lažno označeno. "Oceana" je prekopala stotine novinskih članaka, agencijskih vesti, vladinih dokumenata, izveštaja nevladinih organizacija koje se bave morem i srodnim područjima i otkrila da je petina od 27.500 uzoraka iz prodavnica, restorana i pijaca širom sveta lažno označena.

U Italiji su pronašli slučajeve da se kao lignja prodaje naduvana riba, koja može biti veoma otrovna.

U SAD su najčešće krivotvorene ribe crveni zubatac, škarpina i losos, i to tako da se pod tim imenima najčešće podvaljuje već pomenuti vijetnamski som. Ta riba se u Vijetnamu proizvodi tako da joj meso na kraju bude puno antibiotika, bakterija i hormona, dok joj je nutritivna vrednost veoma niska, a ukus bljutav. "Oceana" je otkrila da se vijetnamski som koristi u imitiranju čak 18 drugih vrsta riba.

U nekim zemljama manje opasni riblji maskenbal je čak i legalan. Tako u Grčkoj oslić može zakonski da odglumi bakalara, a prema izveštajima slično se događa i u SAD-u, gde je škarpina posebno kompromitovana. Otkriveno je čak 66 drugih ribljih vrsta koje su prodavane kao škarpina.

Naduvana riba je u Kini otkrivena kao bakalar, kao okeanska riba-sunce na Tajvanu, kao grdobina u Čikagu.

"Oceana" je u pet zemalja zabeležila vrlo ozbiljne slučajeve trovanja pošto su ljudi jeli eskolara koji im je prodavan ili serviran umesto bakalara, brancina i bele tune, kao i ribe koje englesko govorno područje poznaje kao rudderfish i butterfish.

Konačna procena je da je u 2014. godini širom sveta prodato ribe pod pogrešnim nazivom za ukupno 148 milijardi dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.