Kako klima utiče na hranu koju jedemo?

Svetski dan hrane obeležava se danas, a tema ovogodišnje manifestacije je uticaj klimatskih promena na proizvodnju hrane.

Kako je saopštio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, po trenutnim procenama do 2050. godine na planeti će biti oko 9,6 milijardi ljudi, što će zahtevati rast proizvodnje hrane od čak 60 odsto u odnosu na aktuelnu.

Za povećanje proizvodnje hrane neophodno je usklađivanje celokupne poljoprivrede i sistema proizvodnje sa principima održivog razvoja, uzimajući u obzir sve ekstremnije posledice klimatskih promena - dugi sušni periodi, vremenske nepogode i ostale prirodne katastrofe.

"Imajući u vidu da je svaka deveta osoba na planeti gladna, a da se, s druge strane, godišnje baci čak oko jedne trećine proizvedene hrane na svetu, jasno je da se moraju preduzeti ozbiljne mere na svim nivoima kako bi se ova neravnoteža ublažila", piše u saopštenju.

Svetski dan hrane obeležava se od 1945. godine, kada je osnovana Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.