Pet najlekovitijih začina koje bi svi trebalo da imaju u kuhinji

Svima je poznato da raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem povoljno utiče na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tečnosti u organizam i redovno vežbanje. Ipak, ljudi često zaboravljaju da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a trebalo bi da se koriste prilikom pripremanja hrane.
Pet najlekovitijih začina koje bi svi trebalo da imaju u kuhinji
Foto: Pixabay
U nastavku teksta navedeno je pet najlekovitijih začina koje bi svi trebalo da imaju u svojoj kuhinji. Oni mogu povoljno da utiču na organizam, bilo da je reč o borbi protiv alergija i raznih bolova ili u prevenciji tumora ili srčanih bolesti.
 
Kurkuma
 
Poznata kao indijsko zlato, kurkuma poseduje snažna medicinska svojstva koja mogu eliminisati štetne materije iz ljudskog organizma. Ono što je još važnije jeste da poboljšava moždane funkcije i sprečava nastanak srčanih bolesti. Pomaže i da se ublaži artritis, spreči Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
 
Crni biber
 
Ovaj začin pomaže u varenju hrane, smanjuje zatvor i ostale probavne probleme. Istraživanja su pokazala da je delotvoran i kod prevencije raka, ali i lečenju, te pomaže kod depresije, visokog krvnog pritiska, rešavanja zavisnosti od cigareta i kod problema sa štitnom žlezdom.
 
Cimet
 
Najčešće se koristi kod pripremanja slatkiša, ali pomaže da se smanji nivo šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo kako se osobama koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio šećer u krvi. Cimet je dobar i kod snižavanja holesterola, a svi bi trebalo da ga koriste jer pomaže u prevenciji raka, srčanih udara, te trovanja hranom.
 
Muškatni oraščić
 
Ovaj aromatični začin sadrži miristicin, eterično ulje koje se može pronaći u biljkama poput šargarepe i celera. Dokazano je kako smanjuje holesterol, depresiju i teskobu, a poboljšava pamćenje i povećava seksualnu želju.
 
Đumbir
 
Olakšava i podstiče varenje hrane, ublažava nadutost i probleme sa želucem i sprečava grčeve. Osim toga, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog dejstva koristi se i kod lečenja alergija. Idealan je za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima