Da li je vegetarijanska brza hrana zdrava ili ne?

Ishrana bazirana na biljkama smatra se zdravom budući da smanjuje rizik od gojaznosti, bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Da li to onda znači i da je vegetarijanska brza hrana zdravija u odnosu na "mesnatu" konkurenciju?
Da li je vegetarijanska brza hrana zdrava ili ne?
Foto: Pixabay
Istina je, međutim, da to nije princip kojim treba da se vodite, piše CNN.
 
"Samo zato što je restoran na meniju istakao da je neko jelo vegetarijansko ili vegansko, ne znači da je automatski 'zdravo'. Može da sadrži podjednako, ako ne i više, kalorija, zasićenih masti i soli kao i nevegetarijanske opcije", ističe za CNN nutricionista Šeron Palmer.
 
Zato obraćajte pažnju na sastojke, jer iako je povrće i voće bogato vlaknima i proteinima, sir i začini mogu uticati na broj kalorija i količinu soli. Takođe je važno i kako je hrana pripremana – da li je npr. pržena ili grilovana.
 
"Vegetarijanska i veganska hrana koja je pržena u fritezi, sa dodatkom sira i kremastih sosova, poslužena uz gomilu pomfrita, pirinča ili hleba, nije najzdravija opcija za vas", upozorava Palmer.
 
Tako npr. falafel sendvič u američkom lancu restorana vegetarijanske brze hrane "Vedži", ima čak dvostruko više kalorija, dva i po puta više soli i istu količinu zasićenih masti kao i Mekdonaldsov "big mek".
 
Nutricionisti takođe ističu da je i pomfrit "vegetarijanski", ali da to nikako ne znači da treba svakog dana da jedete pun tanjir prženih krompirića.
 
Palmer savetuje da birate obroke koji sadrže dosta biljaka, poput salata, zatim integralnih žitarica poput kinoe ili integralnih peciva, i jednostavne proteinske opcije kao što su mahunarke i vegetarijanske pljeskavice. Takođe savetuje da ne preterujete sa sirom i sosevima.
  • Sever Srbije

    12.03.2018 11:18
    Nekad se vegetarijano jeo kad nemas novca da unutra stave pljesak- najjeftinije bilo a danas kosta to sr.nje kao filter goriva za dizelasa!
  • VEGAN

    12.03.2018 09:48
    @gari
    Nisam još bio u mogućnosti. Bez brige taman kada uhvatim malo vremena će i dani biti duži da ne moram po mraku da raspremam stvari po vikendici... Nisam jedan od onih koji po svaku cenu u gradu mora da roštilja!
  • gari

    12.03.2018 09:27
    @VEGAN
    Šta čekaš, juče sam iz dvorišta jednog Petrovaradinca namirisao roštilj, a i danas je lepo vreme. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.