Konzervirana tunjevina sadrži 100 puta više cinka nego što je bezbedno

Konzervirana tunjevina sadrži 100 puta više cinka nego što je bezbedno, što može uništiti ljudska creva, tvrdi se u novoj studiji.
Konzervirana tunjevina sadrži 100 puta više cinka nego što je bezbedno
Foto: Pixabay
Ovaj mineral se koristi u konzervama zbog svojih antibakterijskih kvaliteta, a kako bi hrana duže trajala. Novo istraživanje pokazalo je kako cink iz konzerve ulazi u hranu, a potom "zaglavi" u sistemu za varenje ljudi i izaziva stomačne probleme.
 
Ove količine čine creva "propustljivim" pa otrovi lakše ulaze u krvni sistem.
 
"Povećanje intestinalne propustljivosti nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebalo da prođu kroz krvotok mogu proći. Ovo zdravstveno stanje zove se 'sindrom propuštanja creva' koji medicinski nije prepoznat, ali izaziva poremećaje kao što je multipla skleroza. Razlog je oštećenje imunog sistema zbog materija koje se apsorbuju u krvi kroz porozna creva", rekla je vođa studije Grečen Maler sa Univerziteta Binghemton.
 
Povećano unošenje cinka izaziva grčeve, temperaturu, povraćanje i gubljenje svesti.
 
Istraživači su analizirali konzerve kukuruza, tunjevine, špargle i piletine. Utvrđeno je da najveće količine cinka sadrži konzerva tunjevine. Cinka najviše ima u sredini konzerve i tečnosti i to 100 puta više nego što je sigurno. Na drugom mestu je piletina, a potom špargle. 
 
Utvrđeno je i da velike količine cinka u organizmu izazivaju pad nivoa gvožđa i glukoze za tri četvrtine. Dugoročno izlaganje može imati ozbiljne posledice po zdravlje.
 
Studija je objavljena u žurnalu "Food and Function".
  • hint

    11.04.2018 14:48
    Pročitajte na konzervi FAO broj ribolovnog područja, pa ga upišite u polje za pretragu na Google, npr. "FAO 71" (bez navodnika) i pročitajte sami rezultate pretrage...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.